I 2011 ble Egil Kristoffersen & Sønner Gaselle-bedrift etter å ha doblet omsetningen. Og veksten har fortsatt hos hjørnesteinsbedriften i Jennskaret.

Mens den forrige byggeprosessen var mye tyngre, med tidsoverskridelser og budsjettsprekk som førte til kraftig økte kostnader, blir prosessen fram til det siste nybygget i Jennskaret betegnet som en drøm.

Gode erfaringer

Daglig leder for lakseslakteriet og akvakulturbedriften Egil Kristoffersen & Sønner, Eva Kristoffersen stråler som ei sol.

– Jeg er utrolig fornøyd med entreprenøren, det er blitt gjort en formidabel jobb. Vi har fått overlevert nybygget til avtalt tid og på budsjett. Egentlig hadde jeg gruet meg litt til å gå i gang, med erfaringene fra forrige gang, men dette har gått utrolig bra, sier hun.

Nybygget sett utenfra.

Hovedentreprenør i byggeprosjektet er Thermica, mens alle underleverandørene som er brukt er lokale og fra Vesterålen, blant dem GK Sortland på ventilasjon, Karsten Kristiansen på innredning, MMT på flis, ABC-elektro, Inventum Sortland og interiørarkitekt Lotte Lockert  Johansen fra Bø.

– Vi brukte Thermica da vi bygde opp smoltanlegget vårt på Meløy, og hadde så gode erfaringer med entreprenøren at vi valgte dem til nybygget vårt. Det er utrolig artig å få være med og bygge opp noe helt fra grunnen, sier Eva.

Innflyttingen i nybygget, som utgjør en samlet investering på 50 millioner kroner, skjer denne uka.

De ansatte er de viktigste i bedriften, sier Eva, om fotoveggen som viser glimt fra hverdagen.

Ladestasjon for el-biler

Ennå skal de siste detaljer på plass, som trapp og handicaprampe og seks ladestasjoner til el-biler like utenfor nybygget. Også kommunikasjon og det siste av montering av interiørartikler som lamper skal gjøres.

Miljøvennlig og framtidsrettet. En ladestasjon for el-biler er allerede på plass, og flere kommer. Foto: Tone M.Sørensen

– Vi forsøker å tenke litt framtidsretta, så her kan de ansatte lade opp elbilene sine. Det blir ikke hurtigladestasjoner, men vanlige -siden det er tiltenkt ansatte som kan lade bilene sine mens de er her på jobb, sier Eva.

Hun forteller at i dag er det en som pendler fra Sortland i el-bil, og da er det gjevt å få ladet, og hun tror det blir flere. Allerede har bedriften fått den første ladestasjonen på plass.

I hele nybygget går miljøtenkningen som en rød tråd, og dukker opp både i materialbruk og på gulv.

Naturmaterialer som trevirke, ull og gjenvunnet materiale utgjør en rød tråd i nybygget.

Endelig bedre plass

Veksten har ført til at administrasjonen har bodd trangt i det gamle bygget, som rommer både lakseslakteriet og administrasjonsfløy i andre etasje.

– Fra å være 2-3 i administrasjonen er vi nå 7. Og vi har lenge hatt behov for mer plass, ikke bare for administrasjonen men for hele bedriften, sier hun.

I den nye administrasjonsdelen av bygget. Logofargen utgjør grunnfargen i interiøret. Foto: Tone M. Sørensen

I desember var det 53 på lønningslista, det er 28 heltidsansatte i tillegg til de som jobber i sesong. Inge Kristoffersen arbeider fortsatt, og totalt var det 43 årsverk i 2017.

– Vi gleder oss veldig til å flytte inn i nybygget. Administrasjons-delen av bygget er på 675 kvadratmeter, og av jeg tror det blir en helt annen dynamikk og samhold når vi får samlet alle. Slik vi har det i dag sitter administrasjonen delt, og det er ei tungvint løsning, sier Eva.

Gjennomført stil

Interiørarkitekt Lotte Lockert Johansen fra Heimhusan har stått for innredning og fargevalg i nybygget. Duse farger, overraskende elementer og bruken av naturmaterialer som ull og lin er spennende. Store sjøvendte vinduer gir lys og luftighet til bygget.

– Vi har fått en gjennomtenkt stil som jeg er veldig fornøyd med.  Tanken gjennom hele prosjektet har vært å bruke kompetanse på alle trinn, at folk gjør det de kan. Og det har vært utrolig artig å gjøre dette, sier hun.

En fotovegg med fotografier fra «husfotograf» Øystein Ingvaldsen gir besøkende et innblikk i bedriftens dagligliv og virke.

– Jeg synes denne er kjekk, når vi har besøkende kan jeg bare stå her og fortelle og forklare, sier Eva som eksporterer laks til alle verdensdeler unntatt Oceania.

– Jeg hadde et møte med kunder i England, og brukte dette bildet i presentasjonen min: Her kommer laksen dere kjøper ifra. Og kundene de sa: Åååååh!, ler Eva ved siden av fotografiet av ei merde under en gyllenrosa himmel.

– Ellers har vi unngått fargen lakserosa i interiøret, spøker hun.

Logofargen – og selvfølgelig fisk

Det er logofargen til bedriften som det er tatt utgangspunkt i. Og interiøret byr på noen spennende elementer. Blant dem er teppet som skal pryde gulvet på kontoret til Eva Kristoffersen.

– Entreprenøren skjønte ikke helt hva jeg maste sånn om det teppet for. Men dette er helt spesielt, det er gjenbrukte nøter som er fibrene i teppet. Når vi leverer inn til gjenvinning, vil vi gjerne se hva slags produkter det blir av det. Jeg gleder meg stort til å ha dette på kontoret, sier hun.

Gulvteppe laget av nøter som er sendt til gjenvinning. - Jeg gleder meg til å ha disse på gulvet, sier Eva. Foto: Tone M. Sørensen

Detaljer som et møtebord med balansepuffer i ull til å sitte på, er stilig. Her kan man både trene kjernemuskulatur og ta beslutninger. Gjestetoalettet har et fantastisk fotografi som tapet på den ene veggen. Og på glassveggene svømmer stimer av frostet fisk.

Fantastiske detaljer. Her er veggen på gjestetoalettet.

Kontoret til sjefen er ett av tre større kontor i administrasjonsdelen. Utsikten er til å fortape seg i.

– Fy søren, det er litt av et kontor. Jeg tror jeg ville overnattet her, ler Johnny Johansen fra Inventum Sortland, som leverer kontormøbler til bygget.

– Ja er det ikke flott! sier Eva, som forteller at detaljer som lys langs taklisten også bruker å vekke beundring hos karer.

Et rom med stor utsikt, er det nye sjefskontoret i Jennskaret. Foto: Tone M. Sørensen

– Jeg har holdt det i en nøktern stil. Det eneste jeg har skeiet ut på er to klassiske Egget stoler, de skal stå i karnappet. Det blir veldig fint, jeg her opptatt av mennesker og den blir den perfekte plassen å ha medarbeidersamtaler, sier Eva.

Kjøkken og plass til hundre

I kantina er det dekket plass til hundre. Den ene veggen her er i naturtapet av halm, enda et naturmateriale som binder sammen det hele.

Narturlige materialer: Tapeten en en halmtapet, og utgjør den ene veggen i det kombinerte spiserommet og møterommet. Foto: Tone M. Sørensen

– Slik det er nå kan ikke de ansatte ha matpause samtidig. Nå får vi samlet alle. Det er også lagt opp til et kjøkken her som er komplett og skal kunne servere hundre, sier hun.

De ansatte får mulighet til å låne den staselige kantina til konfirmasjoner, dåp og bursdager.

– I stedet for å ha et pampete møtebord, har vi valgt å ha bord og stoler i samme stil overalt. Dette er utrolig fleksibelt, den ene typen stoler kan stables. Og bordene kan bli til en hestesko, sier Eva.

– Nå kan jeg endelig ta imot skoleklasser. Vi har fått forespørsler tidligere og det er klart vi er positive, men jeg tenkte hjelp, hvor skal jeg gjøre av dem? Nå er det plass i massevis.

Stilige møbler og plass til hundre er det i det nye spiserommet.

I nybygget er det også et eget rom for utsalg av fisk, etter hvert som egenproduksjonen av røykelaks skal økes, og denne selges frossen. Her er også en lang rekke tekniske rom, samt egne garderober til de ansatte.

– Nå får vi plass til hele administrasjonen. Jeg vurderer også å ta en trainee inn i bedriften, sier hun.

Enorm kapasitet

Hele bygget er totalt på 2100 kvadratmeter, og i byggets første etasje er det en enorm hall.

– Hvor stort dette egentlig er, så vi først da vi tok en trailer inn hit. Men det må faktisk være såpass, bygget er 70 meter langt og ei not når den er strukket er 40-50 meter. Da er det ikke så mye å gå på. Det begynner å bli store dimensjoner på det utstyret vi arbeidet med, sier Eva Kristoffersen.

Gedigent i nybyggets første etasje, der notbøting og reparasjon nå kan foregå innendørs. Foto: Tone M. Sørensen

Her er både gulvvinsj og en dreibar krane i taket, slik at nota kan vendes på når den heises opp. Her er også egen servicestasjon for utenlandske sjåfører, med pauserom og dusj. Også oppdrettsavdelingen får egne garderober.

– Her er to rom, et rom som er våt sone og ett rom til tørr sone. Og det er mulighet for å få vasket og tørket klær og dusje, sier hun.

Stairway to heaven. Vindeltrappa opp til byggets administrasjonsdel er flott. Foto: Tone M. Sørensen

Et eget rom er satt av til mindre arbeider og reparasjoner, som repenslager-arbeid.

– Det blir mye bedre for de ansatte å sitte tørt og fint her innendørs og foreta den typen arbeider, sier Eva.

Arealer er bøygen

I tilegg til at nybygget nå er klart, bygges det enda et bygg i Jennskaret, som skal romme ensilasje og kjemikalier.

– Vi er så fornøyd med entreprenøren at vi satte i gang med det samme for å få det gjort, sier Eva Kristoffersen.

Nybygget til ensilasje og kjemikalier er under oppføring av entreprenøren Thermica. Foto: Tone M. Sørensen

– Hva er det som er avgjørende for at dere skal kunne fortsette veksten?

– Det er tilgjengelige arealer. I Bø er det kun ett område som er satt av som oppdrettslokalitet, og det er Gaukværøya, og den søkte vi på. Nå avventer vi kommunens reguleringsplan, før saken skal opp til behandling på nytt. Skal vi vokse, må vi ha lokaliteter, og det begynner å bli trangt rundt omkring, areal er viktig for å få til en god drift.

Åpen dag til høsten

Utvendig skulle bygget opprinnelig være grått, men portene er blitt prydet med dypblå farge også.

– Dette er blitt et bygg som jeg gleder meg til å ta imot besøkende i. Den gamle administrasjons-fløyen skal vi nå bruke til kontorer for vedlikehold, og mitt gamle kontor blir møterom, sier Eva, som hadde en artig gimmick i sosiale media, der hun i ett helt år hver eneste dag, spiste sjømat.

– Noen dager spiste jeg reker, men det var sjømat hver dag. Jeg er opptatt av at de ansatte skal spise fisk, de har selv vært med på produksjonen av laksen og sett hele prosessen og får sett de at kvaliteten er topp. Tre ganger i uka, det er en kjeppehest jeg har. Også er det litt artig, at når folk ser meg i butikken, så tenker de på laks, smiler hun.

Fisk er en fiffig detalj på glassveggene.

– Sushitrenden synes jeg er flott, den får unge til å synes at fisk er spennede. Også er det utrolig sunt, sier hun.

13. juni i år blir det samling med alle ansatte, også de fra smoltanlegget på Meløy, for å feire nybygget.

– Til høsten har vi tenkt å ha en Åpen dag der vi inviterer publikum til å komme og se hvor fint vi har fått det sier hun.