Været for Nord-Norge: Endelig sommerferievær i nord

Det ligger an til at Nord-Norge kan notere bunnivå for soltimer i juni. Samtidig kan hele landsdelen feire væromslag og høytrykk fra neste uke.

Omsider kommer sommeren til Nord-Norge.  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Nyheter

Helgeværet blir grått og uten de store temperaturene, men søndag kommer værendringen i Nord-Norge.

– Da blir det mer sol og temperaturene siger, varsler Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt. Han venter å se 20-tallet på gradestokken både i Finnmark, Troms og Nordland.

Et høytrykk er i ferd med å etablere seg i Nord-Norge. Hvis det først setter seg, kan det bety at det blir en lengre periode med mye finvær. Foreløpig er det ikke helt sikkert at det vil slå seg til ro over Nord-Norge, men det ligger uansett an til å bli mye finvær neste uke.

Meteorologen mener dette er vel fortjent etter en begredelig juni måned hvor det ligger an til bunnivå for antall soltimer i deler av landsdelen.

– Det er ikke den rekorden du har lyst til å ha. Det gjenspeiler hvordan juni har vært i Nord-Norge. Vi har opplevd snø i lavlandet, vind, og mye gråvær, oppsummerer Gislefoss.

Kald start

Midt-Norge får også en kald start, men i løpet av helgen stiger varmen igjen.

– Søndag er det håp om 20 grader igjen i både Trøndelag og Møre og Romsdal. De gode temperaturene fortsetter inn i neste uke. Det er muligheter for byger, men mye pent vær, varsler Gislefoss.

Også Vestlandet får se mye til sola framover. Det blir kan bli over 20 grader og for det meste rolige vindforhold.

– Det blir stort sett oppholdsvær med mye pent vær i hele perioden fram til fredag neste uke, men med mulighet for en regnbyge. Spesielt nå førstkommende søndag.

Sydenvarme

Sør- og Østlandet har fått sydenvarmen tilbake igjen. Onsdag ble det satt varmerekord så langt denne sommeren med 33,8 grader i Sigdal i Nedre Eggedal i Buskerud.

– Torsdag kan fort bli enda litt varmere og kanskje når vi 34 grader, sier meteorologen.

Han forteller at Oslo for øyeblikket er en av de varmeste hovedstedene i Europa, kun slått av Madrid.