Hundesamling og jakthundkurs i helga:

– Ikke vanlig at alle hundene består, så dette var veldig bra

I helga var Nord-Hålogaland Elghundklubb samla til sin årlige hundesamling. Der tok seks av hundene også prøver for ettersøk av vilt - og alle besto.

Elghundklubbens samling ved Sørfjorden.  Foto: Nord-Hålogaland Elghundklubb

Nyheter

Denne helga har Nord-Hålogaland Elghundklubb hatt sin årlige sommersamling, denne gang som flere ganger tidligere på Kleivas hytte ved Sørfjorden.

Der hadde seks av hundene prøver for å godkjennes til søk i jakta.

– Det var seks stykker som skulle opp på prøve, og alle besto, sier prøveleder Oddvar Sameien. 

– Det er ikke vanlig at alle står. Vi hadde blant annet en prøve i fjor, da noen av hundene strøk. Men da var det flere hunder med enn i år, sier Sameien.

Flertallet blant blant dem som fikk hundene sine godkjent var fra vesterålsregionen - som Odd Martin Olsen fra Hadsel, Reidulf Halvorsen fra Sortland, samt ei kvinne med fornavn Marit (etternavn ikke oppgitt) fra Andøy.

Reidulf Halvorsen fikk sin hvithund godkjent som sporhundekvipasje i helga.  Foto: Nord-Hålogaland Elghundklubb

 

I tide til jakta

Det er flere ledd i testen, blant annet sporing via blodspor, med flere momenter underveis. Hundene testes også med såkalte ferskspor.

– Ferskspordelen ligger jo i nesten alle hundene som et instinkt. Utfordringa der, og det vi trener på, er å få hundene til å gå sakte nok, sier Sameien. Han forteller ellers at det er svært individuelt hvor ivrige hundene er på å for eksempel følge blodspor, og dermed hvor lang tid de tar å få trent.

Dette paret fra Svolvær var to av deltakerne på samlinga. De fikk hunden godkjent som sporhund.  Foto: Nord-Hålogaland Elghundklubb

 

Hundene som er godkjente kan brukes til ettersøk av vilt ved jakt. Det er krav om at alle jaktlag må ha tilgjengelig hund for ettersøk, det er dermed stort behov for hunder med slik godkjenning. Bare i den nordre Hålogalandsregionen er det snakk om flere hundre hunder, anslår Sameien.

I tillegg til disse prøvene, har det også vært en sosial helg, og gruppa har unngått nedbør.

Flere kvinner og barnefamilier

Klubben ble stifta i 1998 og markerer dermed 20-årsjubileum i år. De er fremdeles i full aktivitet, med trening og testing av hund fra mai til september, før selve elgjakta. De driver også med aversjonstrening på sau og rein, slik at hundene lærer å oppføre seg rolig rundt disse dyrene .

De fleste som driver med elghund, driver også med jakt. Det har preget hvem som har vært med i klubben.

Marit (etternavn ukjent) fra Andøy var en av deltakerne på samlinga, og jämthunden hennes ble godkjent som sporhund.  Foto: Nord-Hålogaland Elghundklubb

 

– Jeg må bare innrømme at det har vært et gubbete miljø, det er jo flest menn som driver med jakt. Men nå er det blitt flere damer med, og i det siste også barnefamilier, hvor da også barna er med hele helga. Det er positivt, sier Sameien.

Samlinga arrangeres årlig, og er åpen for alle klubbens medlemmer.