Store værkontraster i juni: knallvær i sør og nedbørsrekorder i nord

Hva været angår ble Norge delt i to i juni. I sør kunne folk nyte varme dager og strålende vær, mens i nord har det blitt satt nedbørsrekord flere steder.

Illustrasjonsfoto.  Foto: NTB Scanpix

Nyheter

Søndag la vi bak oss en måned med store værkontraster i Norge. Vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt oppsummerer den første delen av sommeren slik:

– Det har vært kjempekontraster. Juni var varm, tørr og fin sør i landet, mens nord i landet var det kjølig, vått og lite sol. I nord har de hatt en skikkelig møkkajuni – den dårligste på mange år. Det spesielle er at det er blitt registrert værmålinger utover normalen både i sør og nord.

Ny nedbørsrekord i Tromsø

Det er spesielt Nordland og Troms som har slitt med det verste været i juni. I Tromsø er det satt ny bunnmåling i både nedbør og timer med sol. Hva nedbør angår ble det målt 133 millimeter nedbør i Tromsø i juni, noe som slo den gamle bunnmålingen på 122 millimeter fra 1961 med god margin. I tillegg ble det målt til sammen 58 timer med sol. Den forrige bunnmålingen var på 96 timer med sol i 2006.

– Det er ikke bare Tromsø som har slitt med været. Vi har registrert nedbørrekord for juni flere steder i Troms og Nordland. Blant annet i Andenes, Bardufoss og Harstad, opplyser Smits, men påpeker at det begynner å lysne – en liten stund iallfall.

– I Troms er de i full gang med å telle soltimer igjen. Det virker derimot ikke så stabilt. Allerede tirsdag denne uken begynner usikkerheten på nytt med et forventet lavtrykk.

Strålende på Sørlandet og Østlandet

Overgangsområdet mellom sør og nord har lagt omtrent rundt Nordmøre.

– I de varmeste områdene sørover er det flere steder som har ligget rundt tre grader over normalen for juni. Jevnt over har det vært varmegrader på 20-tallet, men flere steder har vi notert en god del dager over 30 varmegrader, sier Smits.

Varmeste måling i juni var på 33,8 grader i Nedre Eggedal i Sigdal kommune i Buskerud. Det ser heller ikke ut til at finværet vil gi seg i sør. I Bergen er det meldt sol fram til midten av uken, mens i Oslo-området er det ikke en sky i sikte på langtidsvarselet.