Onsdag har konfliktrådet for Midtre Hålogaland sendt ut tallene sine for behandla saker i første halvår av 2018.

Totalt har det regionale konfliktrådet mottatt 106 saker i år - fordelt på 46 straffesaker, 7 saker med ungdomsoppfølging/ungdomsstraff og 53 sivile saker (inkluderer også henlagte saker fra politiet).

Det innebærer også en økning på seks prosent fra første halvår i fjor.

Vold, trusler og hærverk utgjør de største sakskategoriene, ifølge rådet.

24 i Vesterålen

24 av disse 106 sakene, handler altså om Vesterålen. Fordelt på kommune ser tallene slik ut:

KommuneSaker første halvår
Andøy4
Øksnes2
Sortland8
Hadsel7
3

Hvilke saksfelt sakene er fordelt på, er ikke oppgitt av rådet.

Nasjonalt har rådene behandla 4100 saker hittil i år. VOL har ved flere anledninger skrevet om at stadig flere saker blir overført fra politiet til konfliktrådene. Denne økninga ser ut til å fortsette i 2018.

7 med ungdomsstraff

Det har vært sju saker med såkalt ungdomsstraff oppe hos Midtre Hålogaland hittil i år. Ungdomsstraff er den strengeste reaksjonen ungdommer kan få utenom fengsel. Det er altså snakk om alvorlige saker, men der man har ønsket å holde ungdommene utenfor fengsel på grunn av deres unge alder.

Det er en straff beregna for ungdom mellom 15 og 18 år, som skal erstatte ubetinget fengsel. Den kan maksimalt vare opp til tre år.

Konfliktsrådsleder i Midtre Hålogaland, Iren Nilsen, forklarer straffen slik:

– Straffen er tredelt. Siktede skal møte fornærmede i et gjenopprettende møte og gjøre opp for seg, han skal ha en ungdomsplan med aktuelle tiltak og han skal være en del av et oppfølgingsteam som sammen har ansvaret for at tiltakene rundt ungdommen blir iverksatt og fulgt opp. Straffegjennomføringen og dens innhold  koordineres av Ungdomskoordinator fra konfliktrådet, sier hun.

Ingen av de sju tilfellene er fra Vesterålen.