Det er varmluft fra sør og et høytrykk over Kola som sørger for at de gode temperaturene kommer nordover.

– Nå blir det mye varmluft som trekker nordover. Fralandsvinden gjør at det blir mindre sannsynlig med lave tåkeskyer, noe som er positivt for kyststrøkene. Lave tåkeskyer kan påvirke temperaturene med så mye som ti grader, men med høytrykket som kommer nå, er det større mulighet for at vinden fra land holder tåkeskyene unna, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Eirin Arnesen.

Nesten 30 grader

Den markante endringen i været ventes først onsdag, men fra og med tirsdag blir det en god del varmere.

–Tirsdag blir en dag i grenseland. Det kan fortsatt komme noen lave skyer, men temperaturene blir betydelig høyere. På onsdag blir det en flott dag med høye temperaturer, sier hun.

Ifølge yr er det meldt opp mot 28 grader flere steder i Vesterålen denne dagen. Arnesen kan likevel ikke love at det faktisk blir så varmt.

– Dersom lufta trekker helt ut, kan det godt bli over 20 grader. Jokeren her er tåkeskyene. Værvarslinga på yr, registrerer ikke alltid de skyene og derfor blir ikke varslene i den forbindelse nøyaktige, sier forteller hun.

Værgrums

Men den positive værendringen ser ikke ut til å vare så lenge, i alle fall ikke i første omgang, skal vi tro meteorologen.

– Fra og med torsdag, rett etter at høytrykkene har bygget seg opp, blir været dårligere, med temperaturer på mellom ti og femten grader. Da kan det bli skyet og litt regn, som er litt typisk sommergrums, sier hun.

Hun oppfordrer derfor folk til å bruke onsdagen godt.

– Foreløpig, i alle fall i denne uken, ser det ut til å bli onsdagen som får best vær. Det kan derfor være lurt å bruke den godt. Ellers vil været de andre dagene være fint nok til å for eksempel gå på fjellet, slår Eirin Arnesen fast.