Actis vil avkriminalisere bruk av narkotika

Rusfeltets samarbeidsorganisasjon Actis, som tidligere het Avholdsfolkets landsråd, går inn for å avkriminalisere bruk og besittelse av narkotika.
Nyheter

Det vedtok styret i Actis, som er paraplyorganisasjon for 32 organisasjoner, på et møte mandag, ifølge Klassekampen. I vedtaket understrekes det at narkotika fremdeles skal være ulovlig, men at bruk og besittelse bør avkriminaliseres.

Actis' fungerende generalsekretær Pernille Huseby sier til avisen at vedtaket ikke representerer noen skillelinje, men at det understreker organisasjonens standpunkt om at helsetiltak bør komme foran straffetiltak.

– Avkriminalisering er et uttrykk som det er viktig å fylle med riktig innhold. Vi opplever at ungdom misforstår og tror det betyr at narkotika er lovlig. Det er viktig å ha et klart skille mellom avkriminalisering og legalisering. Narkotika skal fortsatt være forbudt, sier Huseby.

Norge har de siste årene hatt et tydelig skifte i debatten om straff som avskrekkingsmetode for narkotikabruk. Flere partier har endret holdning, men Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet er fremdeles kritiske til å fjerne straff som virkemiddel. Regjeringen satte tidligere i år ned et rusutvalg som skal utforme en ny ruspolitikk.

(©NTB)