Gode tall for kinoene i Vesterålen:

– «Mamma Mia» har vært den store overraskelsen

De store kinoene i Vesterålen har hatt gode tall hittil i år. Både i Stokmarknes og på Sortland virker den andre «Mamma Mia»-filmen å bli årets mest sette.

Kinosjef Rita Sundberg er glad for gode kinotall på Kulturfabrikken i Sorland. Arkivfoto  Foto: Arkivfoto

Nyheter

Kinobesøket i Vesterålen holder stand. På Kulturfabrikken i Sortland har det blitt solgt i alt 15.209 billetter hittil i år, 885 flere enn i fjor.

Det er gode tall. Og kinosjef Rita Sundberg tror ikke det skyldes tilfeldigheter, som for eksempel dårligere vær enn normalt i juni og august.

– Nei, jeg tror ikke været har hatt noe å si for besøket. Vi hadde ikke noe kjempebesøk på sommeren. Det er filmene vi har hatt som har avgjort, sier Sundberg.

Hun sier de forsøker å sette opp en god blanding for de besøkende.

– Selv om man planlegger et år så vet vi ikke hvordan det vil gå. Vi kan ikke sette opp alt, det blir et utvalg. Vi prøver å vise en smal film nå og da, men vi må sette opp mest storfilmer som får mye besøk for å sikre inntjeninga, sier hun.

På Stokmarknes er tallet rundt tre prosent lavere enn samme tid i fjor, med totalt 10.732 besøkende.

– Hvert år er det sånn at man ikke kan sammenligne helt, ingen kinoår er like. Noen år får man en skikkelig boost, andre ganger blir man hengende etter. Men du kan si det sånn at vi ligger på rundt tre prosent bak fjofåret nå, det er helt udramatisk, sier kinosjef Ketil Johnsen ved Hurtigrutens hus.

ABBA og jordskjelv

På filmtoppen akkurat nå troner to filmer som begge har hatt premiere nå i sommer. Aller øverst ligger oppfølgeren til musikalsuksessen «Mamma Mia» fra 2008, nemlig «Mamma Mia: Here We Go Again!»

– Da jeg så den nye «Mamma Mia»-filmen trodde jeg ikke den ville slå like godt an som den første, så det er kanskje den som har overraska mest i år, sier Sundberg.

Den hadde premiere i slutten av juli, men har allerede rukket å bli årets mest sette på Sortland. Totalt 1336 har løst billett til den, på til sammen ni visninger. Det kan bli flere, ettersom filmen også settes opp som babykino 15. oktober.

På Stokmarknes er filmen også årets mest sette, med 903 innløste billetter.


Tror at Mamma Mia blir årets best besøkte sommerfilm i Vesterålen

Kinosjefene i Hadsel og Sortland er ikke tvil om hvilken film som mest trolig kommer til å trekke mest folk i løpet av sommeren.

 

En annen film som ser ut til å kunne hevde seg i årstoppen, er «Skjelvet», som hadde premiere 19. august.

– Det ser ut foreløpig som den kan bli en suksess. Vi har ikke noen andre sånne store filmer framover, sier Sundberg.

Den er det solgt 938 billetter til på Sortland, og det er satt opp flere visninger. Men Sundberg tror ikke den vil slå «Mamma Mia» i totalbesøk. På Stokmarknes har «Skjelvet» blitt sett av 594 personer, der er det fremdeles én helgevisning igjen, nå i helga. Heller ikke Johnsen tror den vil gå forbi ABBA-filmen.

Danker ut de norske filmene

«Mamma Mia: Here We Go Again!» har slått filmen som har holdt stand som den mest sette helt siden årsskiftet, nemlig «Den 12. Mann». Den ble det solgt 1279 billetter til på Sortland i år og 901 på Stokmarknes, og den var dermed den mest sette helt til ABBA-musikalen feide all motstand av banen.

Det skal sies at «Den 12. Mann» hadde premiere i romjula i fjor. Mange rakk å se filmen allerede før nyttår. Tidlig i januar omtalte VOL at det var svært gode seertall på den i Vesterålen på nyåret, og også i romjula. Om man ser på antallet solgte billetter til den fra premieren 25. desember i fjor, blir tallet høyere enn «Mamma Mia: Here We Go Again!», men ikke om man kun ser på 2018.


Vesterålinger vant filmpris i konkurranse med Oscar-vinner

Kortfilmen Myrhull ble kåret beste kortfilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand denne helgen.

 

Under pallen for året - som altså består av «Mamma Mia: Here We Go Again!», «Skjelvet» og «Den 12. Mann», ligger «Fifty Shades Freed», som det er solgt 588 billetter til på Sortland, og 470 på Stokmarknes. På Stokmarknes har derimot en annen film sneket seg inn på fjerdeplass på lista, nemlig superheltsatiren «Deadpool 2». Den er det solgt 533 billetter til.

Ikke langt bak «Fifty Shades Freed» følger «Utøya 22. juli», med 577 solgte billetter på fem visninger på Sortland, og 392 på fire forestillinger på Stokmarknes.

– Det er ikke all verden, men vi vet at mange kvia seg for å se den. Veldig mange, sier Sundberg.

– Den filmen har ganske dårlig snittall, men ligger tross alt ikke så langt bak, sier Johnsen. Han påpeker for øvrig at selv med «Mamma Mia: Here We Go Again!» på topp, blir året godt for norske filmer.

– Norsk film har ingenting å skjemmes over i 2018.

Spennende filmhøst

Johnsen gleder seg til kinohøsten.

– Året hittil har vært bra, ingenting tyder på at fortsettelsen ikke blir minst like bra, for å si det sånn. Høsten er en spennende tid på kino. Vi er nå i gang med Flåklypa-filmen. I helga er det premiere på skrekkfilmen på «The Nun», som er så skummel at jeg ikke tør å se den, den kan bli en typisk ungdomsslager, tror han.


Storfilmer, omstridt Utøya-film og del Toro-favoritt:

Slik blir kinovåren i Vesterålen

Vårens storfilmer kommer også til Vesterålen. Først ut er Guillermo del Toros nyeste film, som alt har fått 13 Oscar-nominasjoner.

 

Ellers trekker han blant annet fram en nyproduksjon av filmen «Halloween»,julefilmen «Grinchen», ny Johnny English-film, og ikke minst tre spennende norske filmer.

– I slutten av oktober, kommer «Mordene i Kongo», om Moland og French. Vi vet mange er nysgjerrige på den. 28. september kommer den norske filmen «Battle», den kan bli en overraskelse. Det er en god ungdomsfilm som vi skal gjøre vårt for å markedsføre, sier Johnsen.

– Jeg er veldig optimist. Vi har så mye både i oktober og november, jeg ser at det blir en fin og hektisk kinohøst. Så begynner jo julefilmene også å komme på plass, vi er i mål med det.

«Skam»-effekt

Johnsen har også noen tanker om hva som kan bli årets store overraskelse.

Filmen «En affære», med Andrea Brein Hovig og Tarjei Sandvig-Moe i hovedrollene, kan nok også gå bra, tror han. Det store trekkplasteteret for den filmen er nok at Sandvig-Moe spilte hovedpersonen Isak i tredje sesong av hitserien «Skam».

– Det er gjort noen målinger i sosiale medier som tyder på at den kan bli en stor film blant ungdom, den har jeg notert meg. Filmen er jo ikke nødvendigvis en typisk ungdomsfilm, den har 15-årsgrense og er egentlig en erotisk thriller. Men jeg tror den kan overraske på besøkstallene, det har nok litt med «Skam»-serien å gjøre, sier han.