Kammerpikene gjorde rent bord i korkonkurranse i Bratislava:

– Vi fikk til det vi hadde drømt om

Som eneste norske kor deltok Vesterålens egne Kammerpiker i den internasjonale korkonkurransen Bratislava Cantat. Og koret imponerte - de fikk ikke bare gulldiplom i alle kategoriene de sang i, men også prisen for den beste formidling av et stykke.

Kammerpikene fikk tre gulldiplomer og utmerkelse for beste formidling av et musikkstykke under korkonkurransen i Bratislava første helga i oktober.  Foto: Innsendt

Nyheter

Kammerpikene har denne helga deltatt i korkonkurransen Bratislava Cantat i Slovakias vakre hovedstad. Der har de konkurrert med kor fra mange forskjellige land i Europa som eneste norske og nordiske kor. De deltok i tre kategorier - kirkemusikk, kammermusikk og folkemusikk.

Koret klarte prestasjonen å ta gulldiplom i alle kategoriene. Det er den høyeste utmerkelsen du kan få i slike konkurranser.

– Korkonkurransene er litt annerledes enn idrettskonkurranser, man får diplomer og så videre ut fra hvor dyktig du er til å synge. Det utdeles poeng. Får du under 70 poeng får du ingen diplom, mellom gir 60-74,9 bronse, mellom 75-89,9 sølv,  90 og 100 får du gulldiplom. Vi stilte i tre kategorier, og fikk gulldiplom i alle, sier kammerkorets Kersti Mathiassen.Krigshelten og eventyreren Torstein Raaby:

Nikolais gammelonkel var Norges James Bond

Lørdag var det 100 år siden krigshelten og eventyreren Torstein Raaby ble født. Det ble markert med fakkeltog og festforestilling i hjembygda Dverberg.

 

Rørte dommerne

Den prestasjonen er damene selvsagt fornøyde med.

– Vi var veldig fornøyde og hadde en utrolig god følelse da vi hadde gjennomført konkurransen, vi hadde fått til veldig mye av det vi ville. Vi var veldig fornøyde, men vi visste ikke hva det holdt til. Vi ble veldig overraska da vi fikk gulldiplom i samtlige kategorier, sier Mathiassen.


Jobber på spreng for finansiering - LVO kan bli historie etter 43 år:

– Det vil være en tragedie om vi mister orkesteret

I 43 år har Vesterålen og Lofoten hatt noe så unikt som sitt eget symfoniorkester, gjennom Lofoten og Vesterålen orkesterforening. Men fra neste høst kan det være slutt - om ikke alle gode krefter trår til for orkesteret.

 

I tillegg vant de en om mulig enda gjevere pris:

– Vi ble veldig stolte. Vi fikk også en spesialpris for beste dramaturgi, beste formidling av et stykke. Det var den dommerne syns berørte mest. Det rørte oss enormt, at de proffe dommerne lot seg bevege. Det aktuelle stykket var et norsk verk, av en ganske ung komponist, det heter «Even when he is silent». Det trakk de fram som noe som virkelig traff dem. Det overraska oss litt.


Musikksamarbeidet i Vesterålen er 30 år:

Markerker 30-årsjubileet med «Grenseløs» forestilling og flere workshops

Denne høsten har MUSAM, musikksamarbeidet i Vesterålen, 30 år. Dette skal de feire med jubileumsforestilling i Kulturfabrikken på Sortland 4. november, samt flere workshops.

 

Koret konkurrerte med mer erfarne og profesjonaliserte kor, som et fantastisk kor bestående av studenter fra Moskvas prestisjefulle musikkonservatorium, ifølge Mathiassen. Derfor var denne utmerkelsen spesielt gledelig.

Konservatoriegjengen fra Russland var bedre til å synge en oss, så… at vi fikk den prisen, rørte oss enormt.

– Og det var et barnekor som imponerte, som var utrolig dyktige. De ble kåret til festivalens aller beste, med 98 poeng. Vi hadde 92 som beste score, sier hun.

 

Inspirasjon til videre arbeid

Kormiljøet i Vesterålen er aktivt, og det er vel gode muligheter for at de andre korene har fått med seg dette, og kanskje vanker det litt ekstra skryt og heder på korkvinnene her hjemme? Kanskje det blir et folkekrav at de framfører gullopptredenene?

– Vi får se hva som skjer. Vi skal lande pent og pyntelig, så skal vi tilbake til hverdagen, starte øvelser igjen og nye prosjekter. Vi får se om det passer seg å kjøre en etter festival-konsert, det hadde vært gøy, sier Mathiassen.


Video og bildegalleri:

Vesterålens mest sjarmerende rytmeseksjon?

Det ble servert korpsmusikk på meget høyt nivå i Andenes idrettshall fredag kveld.

 

Slike korkonkurranser arrangeres med noen års mellomrom. Koret har tidligere konkurrert blant annet i Trondheim, Barcelona og Praha. Men det koster mye å få vært med. Da er det ekstra deilig å oppnå så stor suksess når man først deltar. Samtidig - det er kanskje vanskelig å overgå noe slikt neste gang?

Livemusikk skapes alltid i øyeblikket. Vi fikk til det vi hadde drømt om denne gangen. En annen gang blir oppgaven å skape noe annet. Vi fikk bevist nå at om vi setter mål og jobber for det, så får vi det til. Det vi skal gjøre framover er å klekke ut nye prosjekter, og øve mer, sier Mathiassen.


Vesterålen friluftsråd:

Inviterer til ny kultur- og naturuke

Vesterålen friluftsråd, Visit Vesterålen og Kultursamarbeidet i Vesterålen arrangerer «Kul Tur – Kultur- og Naturuka i Vesterålen» for fjerde gang. Årets uke er 12.-16. september, men noen av arrangementene strekker seg utover denne perioden. Vi samarbeidet med ulike organisasjoner og foreninger om å ha arrangement som fokuserer på kultur og natur.

 

Selv om koret per nå har fem personer per stemme - totalt 20 medlemmer - er de alltid på utkikk etter nye medlemmer, dersom historier som dette skulle vekke korinteressen.

Hvis noen blir nysgjerrige og vil prøvesynge, er det glimrende. Vi er ute etter dyktige sangere som vil jobbe litt. Vi øver mye. Du må ha lyst til å jobbe og terpe, sier hun.