Så mye tjener ordførerne i Vesterålen

De siste årene har det vært en kraftig vekst i lønnen til ordførerne her til lands. En undersøkelse gjort av Nettavisenm, viser at flere ordførere har millioninntekt, men hva tjener ordførerne i Vesterålen?

Ordførerne i Vesterålen, øverst fra venstre: Sture Pedersen (H), Karianne Bråthen (Ap), nederst fra venstre: Tove Mette Bjørkmo (Ap) - alle tre bildene tatt av Gaute Bergsli. Midten nederst: Jonni Solsvik (H, foto: ARO), nederst til høyre: Siv Dagny Aasvik (Ap, Terje Pedersen / NTB Scanpix).  Foto: Arkivfoto

Nyheter

Nettavisen har bedt om innsyn i lønningene til de 422 folkevalgte ordførerne i Norge, og den komplette listen viser store kontraster. Ifølge dem tjener ordførerne i gjennomsnitt 862.599 kroner, og hver tiende av totalt 45 ordførere, får godtgjørelse på oven én million kroner.

952.000 i forskjell

Det er ordføreren i Ullensaker kommune i Akershus, Tom Staahle (Frp), som tjener mest. Han er, med en inntekt på 1.404.900 kroner, ifølge Nettavisen den eneste ordføreren som tjener mer enn en statsråd.

Som en kontrast til dette er det ordføreren i Volda kommune i Møre og Romsdal, Jørgen Amdam, som tjener minst med en godtgjørelse på 452.474 kroner. Lønnsforskjellen mellom de to nevnte ordførerne, er på 952.426 kroner.

Ligger rundt landsgjennomsnittet

Så, hvor ligger da de fem ordførerne i Vesterålen på denne statistikken?

KommuneOrdførerGodtgjørelse/lønnParti
SortlandTove Mette Bjørkmo889.511 krArbeiderpartiet
AndøyJonni Helge Solvsik860.816 krHøyre
HadselSiv Dagny Aasvik859.141 krArbeiderpartiet
Sture Pedersen812.993 krHøyre
ØksnesKarianne Bråthen812.993 krArbeiderpartiet

Ut fra denne oversikten ser vi at det er ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap) som tjener mest av ordførerne i Vesterålen, mens ordføreren i Bø, Sture Pedersen (H) og øksnesordfører Karianne Bråthen (Ap) er de med lavest lønn.

Samtidig viser også tallene at vesterålsordførerne tjener rundt gjennomsnittet for ordførerne i landet.