Jodtabletter for hjemmelagring blir tilgjengelig på apotekene 1. november:

– Det er en billig forsikring

Fra og med 1. november kan alle kjøpe jodtabletter for hjemmelagring på lokale apotek. Gro Heimly, farmasøyt ved Apotek 1 på Sortland Storsenter, sier at de til nå ikke har fått noen henvendelser fra kunder angående disse jodtablettene.

Farmasøyt Gro Heimly ved Apotek 1 i Sortland Storsenter sier at de ikke har fått inn jodtablettene enda, men at de vil være i salg fra torsdag 1. november.  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Nyheter

Heimly sier at de ikke har fått inn tablettene enda, men at når de får det vil deres viktigste oppgave være å informere om riktig legemiddelbruk.

– Jeg vil tro at folk vil kjøpe dette når de hører om det i media. Det er jo en billig forsikring, sier hun til VOL.


Kampanje for egenberedskap

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sin kampanje for egenberedskap ble lansert torsdag. På denne listen står blant annet jodtabletter. Å ta disse er et aktuelt tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod for å beskytte mot kreft i skjoldbruskkjertelen.

– Opptak av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen kan blokkeres ved rask tilførsel av naturlig jod (jodtabletter). Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer. Jodtabletter skal bare tas etter råd fra myndighetene, skriver DSB på sin hjemmeside.

Farmasøyten opplyser at hvis det skulle oppstå atomhendelser med utslipp av radioaktiv jod, må man ta tablettene umiddelbart.

– Tar man de tre til fire timer etter, vil effekten bare være femti prosent.

Viktig å informere

Heimly sier at de ikke har fått inn tablettene enda, men at når de får det vil deres viktigste oppgave være å informere om hvordan det skal oppbevares.

– Disse jodtablettene skal oppbevares utilgjengelig for barn, helst i låst medisinskap, sier hun.

Når tablettene kjøpes for egenlagring vil kjøperen få med seg et informasjonsskriv der det står beskrevet hvordan disse skal oppbevares og eventuelt brukes.

Apotekene vil ha disse jodtablettene på lager, og kontinuerlig oppdatere seg på retningslinjene fra myndighetene.

Skal ikke tas i andre sammenhenger

– Det er veldig viktig at jodtablettene ikke brukes i andre sammenhenger enn ved atomutslipp, poengterer Heimly.

Vi får nemlig i stor grad i oss den dosen av jod vi trenger daglig gjennom vanlig kosthold, og viktige kilder til jod er fiske- og meieriprodukter. Dermed trenger ikke mannen i gata vanligvis å få tilført dette ytterligere, men det er noen unntak.

– Det anbefales at gravide og ammende tar jod som kosttilskudd. Da er det snakk om en dose på 150 mikrogram daglig, sier farmasøyten.

Dosen på jodtablettene som skal tas hvis det skulle bli atomutslipp, som er 130 milligram, er over 800 ganger sterkere enn dosen gravide og ammende skal ta, som er på 150 mikrogram.  

Dermed skal ikke disse tablettene til egenlagring i tilfelle atomutslipp tas, med mindre det gis beskjed fra myndighetene.

– Hvis noen skulle være uheldig å få det i seg uten at det er gitt beskjed fra myndighetene, må de kontakte legevakt umiddelbart, sier Heimly.

Liten risiko for folk over 40 år

Risikoen for å få kreft etter utslipp av radioaktiv jod er størst hos barn, unge, gravide og ammende. I spesielle situasjoner kan det også være aktuelt for voksne mellom 18 og 40 år å ta disse tablettene. Det er svært liten risiko for at folk over 40 år skal få kreft i skjoldbruskkjertelen, så disse trenger ikke å ta tablettene i en aktuell situasjon.

– Myndighetene anbefaler at alle under 40 år, gravide, ammende og de med hjemmeboende barn kjøper tabletter for hjemmelagring, opplyser Sortland kommune.

DSB opplyser at selv om tablettene nå kommer til salgs i butikk, skal kommunene ha systemer for mulig utdeling av jodtabletter på skoler, barnehager og institusjoner.

Tablettene som kommer til salgs i apotekene rundt om i landet torsdag neste uke, er ikke billige.

VOL får opplyst at en pakke på ti tabletter koster 300 kroner, mens en pakke på 100 vil koste 1.000 kroner.