Posisjonens budsjettforslag gikk gjennom i fylkestinget

Posisjonens budsjettforslag gikk i dag gjennom i fylkestinget. Det kan bety at bussterminalen på Sortland fases ut.

I Nordland fylkeskommunes forslag om å fase ut bussterminalene i Nordland, heter det vil bety besparelser fra en halv million kroner neste år, og opp til tre millioner noen år senere.   Foto: Marius Birkeland

Nyheter

Komiteens innstilling til budsjett gikk i dag igjennom i fylkestinget med 19 stemmer. Dette kan få konsekvenser for fremtiden til bussterminalen på Sortland.


– Dette handler om økonomi

Gruppeleder- plan og utvikling for samferdsel i fylket, Bjørnar Klausen, sier til VOL at planen om å fase ut alle bussterminalene i Nordland handler om mangel på penger. Hvilke løsning som blir aktuelt for Sortland, er derimot for tidlig å si.

 

Utfasing

For to uker siden fortalte gruppeleder- plan og utvikling for samferdsel i fylket, Bjørnar Klausen, til VOL at planen om å fase ut alle bussterminalene i Nordland handler om mangel på penger.

– Fakta er at økonomiplanen som er vedtatt, sier at alle terminalene i Nordland skal avvikles over tid. Ideen bak er at i byer hvor det er store krav til areal, er det lite hensiktsmessig med store områder der man skal stable opp bussene, sa han.

Venstre og Miljøpartiet de grønne la onsdag frem et forslag om å videreføre terminalen, men deres forslag falt i fylkestinget i dag.

De ville flytte på penger slik at bussterminalen fikk penger til videreføring.


Se fylkestingets budsjettbehandling i opptak

I dag behandlet fylkestinget budsjettet for 2019.

 

Må finne gode løsninger

Klausen sa til VOL at man ikke ville legge ned terminalen, om ikke man fant ei alternativ løsning som var god nok.

Dagens budsjettavgjørelse fører til at utfasingen av terminalene settes igang, men hva som blir skjebnen for terminalen på Sortland, vet vi ikke per dags dato.

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, sier hun vil jobbe på for å sikre at terminalen på Sortland blir videreført:

– Det som er viktig nå er at samferdsel er i tett dialog med Sortland om hvordan dette skal løses. Vi har mange viktige momenter for at dette er en uklok avgjørelse uten å ha vært i dialog med kommunen. Jeg har allerede tatt dette opp med både samferdselssjefen og samferdselsråden og de er enige i at vi sammen ser på saken. Vi er midt i arbeidet med revisjon av byplan og denne saken vil ha konsekvenser for dette arbeidet. Jeg kommer til å videre jobbe politisk med denne saken opp mot fylkesrådet, sier Bjørkmo.

Les hele budsjettsaken her.


Venstre og MGD vil beholde bussterminalen

Nordland fylkeskommune får en nedgang i rammetilskudd på 114 millioner kroner i 2019. I budsjettet som behandles torsdag er en rekke kuttforslag, blant dem bussterminalen på Sortland.– Passasjerene kan jo ikke gå gatelangs i allslags vær når de ikke kommer seg hjem

Nordland Fylkeskommune har, grunnet økonomi, foreslått å fase ut alle bussterminalene i Nordland, deriblant Sortland bussterminal. Svein Erik Sivertsen, daglig leder ved Busskiosken på Sortland, synes ikke dette er en god løsning.Gjorde siste innsats for å berge byggfagslinje og bussterminal:

– Verken Sortland sentrum eller vesterålsgata er bygget for buss

Søndag kveld møtte Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo fylkestinget i forbindelse med to saker, inkludert bergingen av byggfagslinjen på Sortland vgs, og fylkeskommunens varslede nedleggelse av bussterminalen på Sortland.