Dømt til seks og et halvt års fengsel - må betale 250.000 i erstatning

I forrige uke gikk en rettsak i Vesterålen tingrett, der en mann fra Vesterålen var tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år. Nå har dommen i saken falt.
Nyheter

Bakgrunnen for saken er at mannen skal i en periode på over et år, ha utført seksuelle handlinger på sin stedatter, og krevd at hun skulle utføre seksuelle handlinger på ham.


Overgrepssak i Vesterålen tingrett:

Fortalte om påstått omfattende seksuelt misbruk fra stefar

Tirsdag begynte en rettssak i Vesterålen tingrett der en mann fra Vesterålen står tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år. Han skal i en periode på over et år ha utført seksuelle handlinger på sin stedatter, og krevd at hun skulle utføre seksuelle handlinger på ham, ifølge den fornærmede i saka.

 

I sin prosedyre la aktoratet la ned påstand om seks år og seks måneders fengsel. I tillegg la bistandsadvokat Trude Marie Wold ned påstand om at tiltalte måtte betale 250.000 kroner i oppreisning.

Den endelige dommen ble identisk med aktoratets påstander, og var også enstemmig. Tiltalte dømmes til seks år og seks måneders fengsel. I tillegg må han betale 250.000 kroner i oppreisning til fornærmede.

Konsistente forklaringer

Til grunn for avgjørelsen legger retten blant annet til grunn fornærmedes forklaring, som var flere og konsistente. Sentrale deler av forklaringen er bekreftet av tiltalte, inkludert at han har massert fornærmede flere ganger.

Retten har også lagt vekt på at fornærmede har fremstått som troverdig under sine forklaringer i retten.

Hun hadde ikke turt å fortelle om det opplevde for hva som kunne skje da. Det er ingen forhold i saken som kan gi grunn for at fornærmede skal han gitt uriktige forklaringer, står det blant annet å lese i dommen.


Tiltaltes forsvarer:

– Det er såpass mye tvil i saken at tiltalte må frifinnes

Den tiltaltes forsvarer overgrepssaken som har gått i Vesterålen tingrett, Thomas Andreas Olsen, vil ha full frifinnelse for sin klient.


Skjerpende momenter

Retten legger også til grunn at de fleste overgrepene har skjedde i et begrenset tidsrom. De har også lagt vekt på skjerpende momenter, som fornærmedes alder da overgrepene skal ha funnet sted, antallet overgrep, misbruk av fornærmedes tillitsforhold og omsorgsposisjonen.

Ifølge retten har har fornærmede fremstått som nøktern i sin forklaring og har gitt en god redegjørelse for det hun opplevde under overgrepet.


Fornærmedes lillebror i sak mot stefar:

– Det skjedde bare når mamma ikke var der. Det syns jeg var rart

Onsdag var det tid for vitneavhør i saken mot en 50 år gammel vesterålsmann som er tiltalt for å ha forgrepet seg på sin stedatter. Blant annet ble det spilt av et videoavhør med fornærmedes lillebror.


Fornøyd advokat

Jentas bistandsadvokat i saken, Trude Marie Wold, er fornøyd med at dommen samsvarer med aktoratets påstander.

– Dommen er en lettelse for fornærmede og de rundt henne. Det er en tragisk sak, og jeg er fornøyd med at tingretten har fulgt påstandene til både aktor og bistandsadvokat, sier Wold.

– Dommen taler for seg

Advokat Tomas Andreas Olsen har vært forsvarer for den nå overgrepsdømte vesterålsmannen. I forbindelse med prosedyren, mente han at det var for mye tvil i forklaringen hos jenta for at tiltalte kunne dømmes.

– Jeg har så vidt fått sett dommen, og har ingen spesielle kommentarer, men dommen taler for seg. Dette blir et spørsmål om hva min dømte klient vil gjøre, godta dommen eller anke dommen, sier Olsen til VOL.