Tre personer siktet for å hensatt noen i hjelpeløs tilstand etter at ung person omkom

Tre personer er siktet etter det politiet omtaler som et mistenkelig dødsfall i Vesterålen.

Politi i arbeid. Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyheter

Politijurist Torgeir Kvitvik i Nordland politidistrikt bekrefter overfor VOL at en ung voksen person døde natt til andre juledag i Vesterålen. Politiet fikk melding om hendelsen like etter midnatt, natt til onsdag.

– Vi har valgt å sikte tre personer i forbindelse med dødsfallet. Dette ut i fra vår oppfatning av at det ikke ser ut som et naturlig dødsfall. Vi jobber nå videre med å finne ut av hva som faktisk har skjedd rundt denne tragiske hendelsen, sier Kvitvik.

Skal avhøres raskt

Tre personer er siktet og pågrepet. Kvitvik sier til VOL at man ønsker å få gjennomført avhør så raskt som mulig, ønskelig allerede onsdag kveld.

De tre har etter det han vet ikke fått oppnevnt forsvarer. Det er ikke tatt noen avgjørelse om hvorvidt de siktede skal framstilles for varetektsfengsling.

Politijuristen forteller til VG at avdøde var en ung person som man ikke forventet at skulle dø, og at det er mistanke om at flere var tilstede. Politiet ønsker ikke å gå inn på kjønn, alder eller relasjon til avdøde eller de siktede, men omtaler alle som unge voksne.

Ifølge politiet er det ikke fastsatt noe fengslingsmøte. Politiet opplyser de vil komme med flere opplysninger i løpet av dagen, da i form av ei pressemelding.

Det er det lokale lensmannskontoret i den aktuelle vesterålskommunen der dødsfallet fant sted som nå tar til med etterforskningen.


Etterlatt i hjelpeløs tilstand

De tre siktede i saken er siktet etter paragraf 288 ”Hensettelse i hjelpeløs tilstand mv.” i Straffeloven. Denne lyder: Med fengsel inntil 3 år straffes den som hensetter en annen i hjelpeløs tilstand med fare for liv, kropp eller helse. På samme måte straffes den som unnlater å gi hjelp til noen i hjelpeløs tilstand som vedkommende har en plikt til å dra omsorg for.

Politiet understreker at de tre ikke er siktet for drap. Det var en ung person som døde, og det er antatt at tre personer var til stede, dermed er det tatt ut siktelser mot dem.

Det var en av de siktede selv som kontaktet politiet.

Etterforsker videre

Politijurist Kvitvik ønsker ikke å gå videre inn på hva som kan ha vært hendelsesforløpet til dødsfallet. Han sier at den avdøde vil bli obdusert og at etterforskningen går videre allerede i morgen.

Politet ønsker ikke å kommentere hvorvidt noen av de involverte er kjenninger av politiet eller tilhører noe spesifikt miljø.