Mann i 50-årene siktet etter at samboer ble funnet død

Politiet har siktet en mann etter å ha funnet en død person på en adresse i Sortland.

En mann i 50-årene er siktet for grov kropsskade med døden til følge.  Foto: Marius Birkeland

Nyheter

En mann i 50-årene er siktet for grov kropsskade med døden til følge etter at en kvinne i 60-årene ble funnet død på en adresse i Sortland lørdag kveld. – Siktede og den døde kvinnen skal ha vært samboere. Begge er kjent av politiet fra før, melder politiet i en pressemelding.

Etterforskere og krimteknikere er sendt fra Bodø. Den døde personen skal obduseres mandag.

Feil i pressemelding

I politiets pressemelding fra søndag ettermiddag fremgikk det at mannen var siktet for grov kroppskrenkelse. Dette er feil, ifølge politiadvokat Rita Hermansen Dahl ved Nordland politidistrikt. Hun opplyser at mannen i 50-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

– Grov kroppskrenkelse omfatter straffeprosesslovens paragraf 272. Mannen er siktet etter paragraf 274, jamfør paragraf 273, sier Hermansen Dahl.

Paragraf 272 (grov kroppskrenkelse) innebefatter også tilfeller der personer dør, men er mindre alvorlig enn 274. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år. 274 (grov kroppsskade) har en øvre strafferamme på ti år. Kroppsskadeparagrafen i 273 lyder: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som skader en annens kropp eller helse, gjør en annen fysisk maktesløs eller fremkaller bevisstløshet eller liknende tilstand hos en annen.»

– Om vilkåret skade er oppfylt må avgjøres på bakgrunn av en konkret helhetsvurdering i hvert enkelt sak. Det skal legges vekt på skadens omfang, dens art, varighet og lokalisering.Buler og hevelser vil normalt regnes som kroppskrenkelse. Bruddskader er å anse som skade. Ved sårskader vil lokalisering ha betydning, skriver Hermansen Dahl i en melding til VOL.

Lørdag kveld

Operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Nordland politikammer sier til VOL at saken ble meldt ved 1900-tiden lørdag.

– Politiet dro til adressen på grunn av et annet oppdrag. Vi ønsket å gjøre en velferdssjekk av en person som skulle oppholde seg på adressen. Dette skjedde etter at noen personer ikke hadde fått kontakt med vedkommende, og ringte inn en bekymringsmelding, sier Nilsen.

Han opplyser at politiet fikk adgang til huset uten dramatikk. Det var i forbindelse med dette at det ble funnet en død person i huset. Politiet er for øvrig varsomme med å kommentere detaljer.

– En person oppholdt seg i huset da vi kom til stedet. Han ble pågrepet senere, sier operasjonslederen, som ikke kan oppgi tidspunkt for pågripelsen, men den skjedde før midnatt.

I en pressemelding meldes det at siktede kommer til å bli fremstilt for varetektsfengsling.

– Politiet har iverksatt etterforskning og jobber nå med å samles spor og informasjon. Krimteknikere er sendt fra Bodø for å gjennomføre åstedsundersøkelse. I tillegg er det gjennomført rundspørring i området for å finne ut hvorvidt noen kan ha gjort observasjoner som politiet burde kjenne til. Den avdøde kvinnen vil bli obdusert i løpet av morgendagen, heter det i pressemeldingen.

Til Bodø

Den siktede,fremstilles for varetektsfengsling i Bodø nyttårsaften, opplyser operasjonsleder Tom Ove Hammer ved Nordland politidistrikt til VOL.

Da politiet sendte ut pressemelding søndag ettermiddag, skrev politiet at både avdøde og siktede var kjent for politiet.

Hammer vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger som ligger til grunn for dette utsagnet, men han bekrefter overfor VOL at politiet har vært på adressen flere ganger.

– Hva er årsaken til at spørsmålet om varetekt skal behandles i Bodø?

– Bodø er nærmeste fengsel, og vi har også en sentralarrest i Bodø.

Søndag ettermiddag var den siktede fortsatt i Vesterålen.