NVE:

– Sannsynlig med mange naturlige utløste skred

Tirsdag er det meldt om stor snøskredfare i Vesterålen. Derfor har NVE hevet farevarselet til rødt og grad fire. Da det har kommet mye nedbør i form av snø natt til i dag og det er stiv kuling, mener de det er sannsynlig med mange naturlig utløste skred.  

Med nedbøren kommer økt fare for snøskred, også for Vesterålen.   Foto: Arkivfoto

Nyheter

I løpet av natten har det kommet et polart lavtrykk inn over Vesterålen. Slike lavtrykk, er ifølge NRK, små og intense lavtrykk som blir til når kald luft fra Arktis isdekke strømmer ut over åpent vann.

– Vi oppfordrer folk i utsatte områder til å følge med på de oppdaterte varslene på varsom.no. Snøskredfaren blir høyest der det snør og blåser mest, sier Emma Julseth Barfod ved Snøskredvarslingen hos NVE til NRK.

Kan bli store skred

Varsom.no skriver at skiftende vindretninger gjør at det er stor usikkerhet rundt nettopp hvilke vindretninger man kan forvente seg tirsdag.

– Det vil derfor kunne legge seg opp nysnøflak i mange himmelretninger. Den sterke vinden vil kunne flytte på store mengder snø slik at skredene kan bli store, melder de.

Været skal derimot roe seg utover tirsdag ettermiddag og kveld, og da vil faren for naturlig utløste skred minke.

Yr.no sitt langtidsvarsel tyder på at det vil bli mye nedbør ut uken, både i form av snø og regn. Temperaturen vil bikke over til plussgrader, før den neste uke ser ut til å slå over til kuldegrader igjen.