Dømt til fengsel for rasistiske ytringer

En mann er i Vesterålen tingrett dømt for å ha kalte en ansatt ved en bensinstasjon for «jævla svarting» og «jævla utlending»
Nyheter

Tiltalte, som har bekreftet at han kom med nedsettende bemerkninger, var påvirket av alkohol i forbindelse med den verbale hendelsen, som fant sted i fjor høst. Spetakkelet startet da tiltalte hadde slått en pølse ut av hånden til en kvinnelig kunde.


Gikk for langt mot ansatt på Sortland:

Kalte ansatt på bensinstasjon «jævla utlending» og «jævla svarting». Risikerer fengsel

Statsadvokat Geir Fornebo ved Statsadvokatene i Nordland har bestemt at rasistisk utskjelling på Sortland skal kjøres som straffesak i Vesterålen tingrett.Fornærmede, som sto i kassa, ba tiltalte om å forlate lokalet. Da reagerte vedkommende med å hisse seg opp. Han dyttet en dataskjerm på gulvet og uttalte til personen i kassen at han var en tyv som stjal penger, før han titulerte ham som «jævla svarting» og «jævla utlending».

Retten mener at tiltalte ikke kan fritas fra straff selv om han var påvirket av alkohol.

Formålet med ytringen var å uttrykke hat og ringakt mot fornærmede. Uttalelsen kan ikke forsvares med grunnlag i den alminnelige ytringsfrihet, jf. grunnloven 100. Uttalelsen rammes av det diskrimineringsvern straffeloven 185 skal gi. Tiltalte straffedømmes for overtredelse av nevnte bestemmelse, står det blant annet å lese i rettens vurdering.


Å kalle noen «jævla svarting» bør gi 18 dager fengsel, mener aktor

– Det er både riktig og viktig å forfølge hatkriminalitet, sier aktor Karoline Ekeberg.


Mannen dømmes til fengsel i 18 dager og må i tillegg betale sakens omkostninger på 3.000 kroner.