Mattilsynet om den mystiske hundesykdommen:

Ett nytt smittetilfelle i Nordland

Søndag formiddag opplyser Mattilsynet at de det siste døgnet har mottatt fire nye meldinger om enkeltstående tilfeller av hunder som har lignende symptomer på den mystiske hundesykdommen. Ett av disse tilfellene er i Nordland.

Illustrasjonsbilde.  Foto: Jon Eeg

Nyheter

– En av hundene ble avlivet grunnet sykdommens akutte forløp og en døde før den kom til veterinærklinikk. Meldingene kommer fra Møre og Romsdal, Vestfold, Buskerud og Nordland, skriver Mattilsynet på sine sider.

Totalt har Mattilsynet mottatt informasjon om sykdomstilfeller med lignende symptomer fra Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre og Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn og Fjordane og Telemark.


Advarer mot sosiale medier-råd om hundesykdom

Den norske veterinærforeningen advarer hundeeiere mot å tro på teorier og råd som florerer i sosiale medier.

 

Sender ut spørreundersøkelse

Mattilsynet understreker at så vidt de har oversikt over, er det ikke noen unormal forekomst av disse symptomene andre steder enn i Oslo-området. Prøvesvarene på de obduserte dyrene vil ikke være klar for til uken.

– Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene. Gode data er nødvendig for å lykkes, og derfor vil Mattilsynet og Veterinærinstituttet sende ut en spørreundersøkelse til veterinærklinikker, for å samle inn mer detaljerte opplysninger. NMBU Veterinærhøgskolen bidrar i dette arbeidet. Veterinærklinikkene vil deretter ta kontakt med aktuelle hundeeiere for å samle inn informasjon om hundene, skriver Mattilsynet.

– Ikke tydelige fellestrekk

Mattilsynet opplyser at de allerede har gjort en mindre, men bredere forundersøkelse, og har innhentet detaljert informasjon fra et lite utvalg av tilfeller.

– Resultatene pekte ikke på tydelige fellestrekk, og undersøkelsen utvides nå for å innhente informasjon fra flere veterinærer. Mattilsynet vil komme tilbake til resultatet av denne undersøkelsen så fort det foreligger, skrives det.