Miljøpartiet De Grønne i Nordland:

Vil ha spillemiddel-nei til miljøskadelig kunstgress

Miljøpartiet De Grønne i Nordland sier i en pressemelding at de vil stoppe tildelingen av spillemidler til nye kunstgressbaner med miljøskadelig gummigranulat. – Oppmalte bildekk har ingenting på fotballbanene å gjøre, sier MDGs Håkon Møller.

Håkon Møller, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Nordland.  Foto: Anne Sofie Holand Fosby

Nyheter

Gummigranulat i kunstgressbaner er en av de største kildene til spredning av mikroplast i Norge. Nå vil Miljøpartiet De Grønne ha med seg fylkestinget på å kreve miljøvennlige løsninger ved tildeling av spillemidler til nye anlegg.

– Mange norske kommuner, blant annet Bodø, har sagt nei til nye baner med miljøskadelig innfyll. Nå er det på tide at fylkeskommunen bidrar ved å stille krav til nye anlegg, sier Møller, førstekandidat til fylkestinget i Nordland, i en pressemelding.


Høken fikk miljøpris

Fredag kveld fikk SPK Høken miljøpris under Norway Cups siste dag. Dette for at de greier å holde gummigranulen der den skal være, nemlig på kunstgressbanen.

 

Slipper ut inntil 5.000 tonn årlig

Møller viser til rapporter som har vist at norske kunstgressbaner «lekker» inntil 5.000 tonn mikroplast i året. Til nå har fokuset vært på å forhindre avrenning fra banene, men Møller mener at dette ikke er nok.

– Beregninger viser at spillerne selv drar med seg opptil 65 tonn granulat i året. Da snakker vi om de små kulene som blir sittende fast i klær og sko. Disse fanges ikke opp av fysiske tiltak for å hindre spredning rundt banene.


Andenes skole sjekker gummigranulat

Denne høsten skal 20.000 elever fra hele landet forske på kunstgress og hvor de små gummiknottene tar veien. Andenes skole er med på kampanjen i år.

 

– Fylkesrådet somler

Møller varsler at De Grønne på fylkestinget vil tak i problemet ved første anledning etter valget.

– Den siste fireårsperioden har vi flere ganger foreslått å stille krav ved tildeling av midler, slik både Akershus og Østfold har gjort. Til nå har svaret vært at vi må vente til ny klima- og miljøplan er klar. Det er for passivt, mener førstekandidaten til MDG Nordland.

Ifølge førstekandidaten er det ingen grunn til å bekymre seg for mangel på alternativer til bildekkgummi.

– Flere steder i landet bygges det nye baner der gummigranulat er erstattet med sukkerroer, sand, kork og andre typer miljøvennlig innfyll. Dit må vi komme også i Nordland, avslutter Møller.


MDG vil forby all engangsplast 

Landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne gikk lørdag inn for å forby alle engangsartikler av miljøskadelig plast innen 2020.