Sleper lekter med hus til Vesterålen

Servicefartøyet Polar Viking, er på vei til Langøyhovden i Øksnes med en såkalt forflåte på slep.

  Foto: Hans Ketil Torheim

Nyheter

Lekteren tilhører oppdrettsselskapet Cermaq og skal settes ut på anleggene ved Langøyhovden.

Flere som har sett båten med lekteren på slep, lurer nok på hva det eksakt er slags bygg.

– Dette er ikke en vanlig bolig, men primært et anlegg som skal brukes til foring. I tillegg brukes huset av de som arbeider på anleggene, forteller styrmann på Polar Viking, Frida Berglund til Vol, og legger til at lekteren og huset veier til sammen 1.300 tonn.

Foringsflåten har tidligere lagt i Nordfold i Steigen, før det altså snart havner i Vesterålen. Ifølge styrmannen vil lekteren være på plass i Langøyhovden en gang i løpet av natten.

Turen nordover går i krabbefart, nærmere bestemt tre knop. Det har naturlige forklaringer.

– Vi har restriksjoner på slepet med tanke på belastning og kapasitet. Vi følger slepekriteriene som følger flåten, opplyser Berglund.

Polar Viking er som nevnt et servicefartøy, som er i charter til Cermaq, og som stadig får nye oppdrag.

– Når vi er ferdige med dette, venter nye oppgaver, slår Berglund fast.

Kommunikasjonsdirektør i Cermaq, Astrid Aam, opplyser til Vol at fôrflåten heter «Pondus», og at den er laget av betong.

– Den skal erstatte eksisterende fôrflåte ved Langøyhovden, som er flyttet til Ofoten. Fôrflåten «Pondus» har ligget på anlegget vårt ved Hjertøya. Tidligere i høst fikk Hjertøya en ny flåte, og da flytter vi «Pondus» til anlegget vårt ved Langøyhovden, skriver Aam i en epost.

Hun forteller videre at «Pondus» vil gi anlegget på Langøyhovden mer fleksibilitet i fôring av fisken, økt komfort for de ansatte, og økt lagringskapasitet for nødvendig driftsutstyr.

«Pondus» skal etter planen bli liggende ved Langøyhovden i 2 -3 produksjonssykluser.

Det var Lofotposten som først omtalte saken.