Fersk laks med tog fra Narvik til Kina

Ved hjelp av ny teknologi skal fersk laks transporteres 6500 km med tog fra Narvik til Kina.

Illustrasjonsbilde tog.  Foto: Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nyheter

Årlig fraktes det cirka 200.000 tonn sjømat med jernbane fra Nord-Norge, der Narvik er knutepunktet.

Men aldri før har transporten av laks rullet på skinner helt til Kina.

Nå skal nyutviklet teknologi sørge for å holde laksen fersk når den fraktes over kontinenter.

– Dette åpner opp for en revolusjon med hensyn til hvordan vi transporterer laks, sier administrerende direktør Ola H. Strand i BluWrap, som står bak teknologien.

Kan lagre fersk laks i 30 dager

Ifølge Fiskeribladet har selskapet brukt over 100 millioner på den nye teknologien, som fordobler holdbarheten på ferske matvarer.

Selv om togtransporten fra Narvik til Kina vil ta om lag 14 dager, vil laksen fortsatt være fersk når den kommer frem, bedyrer Strand.

– Dette gir laksefileten en holdbarhet på 30 dager, og kvaliteten blir like bra som fisk man flyr inn til Kina, sier Strand.

Målet til fiskeri- og oppdrettsnæringen er å femdoble sjømatproduksjonen før 2050.

– Studier viser at dersom vi skal femdoble lakseproduksjon langs kysten, har vi ikke et veisystem som vil takle alle de nye trailerne som da vil måtte komme på veien. Med denne teknologien vil det bli betydelig færre trailere på veiene.

Togtransporten vil kunne redusere CO2-avtrykket med mer enn 80 prosent, ifølge Strand.