Farevarsel: Høy vannstand

Meterologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på grunn av høy vannstand mandag ettermiddag.

Springflo Også i forrige var det unormalt høy vannstand. Slik så det ut 9. januar i forrige uke.  Foto: Knut Godø

Nyheter

Varselet lyder: Troms og Kyst- og Fjordstrøkene i Vest-Finnmark på strekningen Andenes til Nordkapp: Mandag ettermiddag ventes det vannstand på 35–45 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste mellom klokken 14 og 17, først i sørlige områder.

Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland på strekningen Stad til Andenes. Mandag ettermiddag er det ventet vannstand på 45–55 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden vil være på det høyeste mellom klokken 12 og 15, tidligst i sør.

Farevarselet gjelder stort sett hele kysten, og for strekningen Sandefjord . Åna Sira-Stad-Frøya er det oransje farevarsel. Der kan vannstanden stige 65-75 over høyden gitt i tidevannstabellen. I sør er det onsdagen som er verst.


Flyttet inn på helikopterbase med havutsikt: De trives på bybasen

Endelig har helikoptermannskapet flyttet inn på helikopterbasen igjen. Utrykningstida er tilbake til normalen, og en base like utenfor sentrum gir rom for mer samhandling med andre blålysetater.


Årsaken til den høye vannstanden og de mange farevarslene rundt om i landet, er ifølge meterologene tre ulike ting:

– Det har akkurat har vært fullmåne, og påvirkningen fra månen fører til høyere vannstand. I tillegg ligger det et lavtrykk over oss, og et veldig stort og kraftig lavtrykk i nærheten av Irland.