NRK: 1. januar 2021 skal Havila begynne å seile kystruta. Skipene blir ikke ferdig i tide

Det ser mørkt ut for Havilas oppstart på kystruten Bergen-Kirkenes.
Nyheter

Dette melder NRK i dag.

Etter planen skulle skipene starte opp å gå kystruta mellom Bergen og Kirkenes fra 1. januar 2021. Dette skal de gjøre i konkurranse med Hurtigruten.


Konkurstruet verft kansellerer ordre på to skip som skulle konkurrere med Hurtigruten

Det spanske verftet Barreras har kansellert ordren til det norske rederiet Havila på to kystruteskip. Skipene skulle gå mellom Bergen og Kirkenes.


Havila Holding og hovedeier Per Sævik i Havila Kystruten sier til Teknisk Ukeblad at de jobber på spreng for å få på plass nye kontrakter for bygging av to av de fire nye kystruteskipene.

Men det har vært mye trøbbel for Havila. I november kansellerte det spanske verftet ordren på de to skipene, og arbeidet hadde da stått stille siden august ifølge NRK og Sysla. Årsaken er store økonomiske problemer ved verftet hvor 1.300 ansatte har vært permitterte siden august.


Norsk rederi krever 400 millioner kroner tilbakebetalt av spansk verft

Det spanske verftet Barreras har kansellert ordren til det norske rederiet Havila på to kystruteskip. Nå krever rederiet 400 millioner kroner tilbakebetalt.


Havila har nå lett etter nytt verft, uten å få det til.

Administrerende direktør Arild Myrvoll i Havila Kystruten sier de jobber med å finne erstatningsskip for de forsinkede skipene.

Til NRK skriver Myrvoll at rederiet vil ha en løsning i løpet av de neste ukene.


Må leie inn erstatningsskip for å erstatte Hurtigruten

Rederiet Havila Kystruten fra Fosnavåg skal overta én tredel av trafikken langs kystruta. Nå har rederiet møtt kraftig motvind.


Hovedeier Per Sævik sier til Teknisk Ukeblad at de fortsatt er i samtaler med det spanske verftet.

– Vi diskuterer fortsatt med Barreras, men har samtidig diskusjon med et par andre. Vi håper på en avklaring i løpet av to-tre uker, sier Sævik til Teknisk Ukeblad.

Havila bygger de to andre skipene ved verftet Tersan i Tyrkia. Ifølge Sævik er disse skipene i rute.

Havila Kystruten vant i april 2018 ett av tre anbud på kystruten Bergen-Kirkenes med Samferdselsdepartementet med oppstart 1. januar 2021. Havila Kystruten skal seile med fire skip på Bergen-Kirkenes fra 1. januar 2021, men Hurtigruten skal seile med sju skip.