Kripos advarer mot koronasvindlere

Kripos går ut med konkrete råd for å unngå å bli lurt av personer som utnytter koronaepedmien til egen vinning.

Oppgi aldri kortinformasjon på epost eller i telefonen, råder Kripos. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix  Foto: Erik Johansen

Nyheter


På sin hjemmeside skriver Kripos at de får flere rapporter fra både inn- og utland om kriminelle som utnytter epedemien og prøver å utnytte gruppen som er mest utsatt for viruset, de eldre.

Norges cyberkrimsenter (NC3) på Kripos har et ansvar for å gjøre deg og din familie tryggere på internett og at du ikke blir utsatt for svindel.

– Vi har eksempler fra Norge og fra utlandet på at kriminelle gjennom telefon og e-post utgir seg for å være helsepersonell. Målet med svindelen er å få eldre personer til å oppgi blant annet kortinformasjon, sier Olav Skard Jørgensen, leder av NC3 på Kripos på hjemmesiden.

Kripos jobber med å skaffe oversikt over fremgangsmåten kriminelle bruker når de utnytter epedemien til sin fordel.

Skard Jørgensen, sier til VG at de ikke vet eksakt hvor mange aktører det er snakk om.

– Eksemplene fra Norge viser både internasjonale og nasjonale svindelaktører. Det er snakk om både profesjonelle kriminelle og andre aktører.

Kripos råd for å beskytte seg mot svindlere på nett:

  1. Ikke oppgi kortinformasjon eller andre sensitive opplysninger hvis noen spør om det. Dette kan være opplysninger som bankkontonummer, fødselsdato, navn og adresse og bankkort-detaljer.
  2. Enkelte e-poster kan se ut som det er fra folk du kjenner eller statlige helseforetak – dobbel-sjekk alltid at e-postadressen er riktig, ikke bare navnet på avsender.
  3. Vær varsom med å trykke på lenker i e-poster eller meldinger.

I tillegg til svindelforsøk mot eldre, ser vi at næringslivet også er utsatt for svindelforsøk

– Fra Interpol har Kripos fått meldinger om en rekke falske nettsider og profiler på sosiale medier som tilbyr salg av verneutstyr og medisinsk utstyr som ikke eksisterer, sier Skard Jørgensen.

Typisk fremgangsmåte er at de kriminelle bruker navn på reelle aktører på markedet, krever betaling i forkant, men unnlater å sende produktene. Svindlerne annonserer på kjente nettsteder og sosiale medier og ser på overflaten ut som reelle bedrifter.

  1. Sjekk om selgeren har annen kontaktinformasjon enn nettsiden sin. Har de telefonnummer, postadresse og finnes firma i for eksempel Brønnøysundregisteret brreg.no?
  2. Sjekk nøye nettsidens adresse eller e-post adressen du har fått tilbud fra.
  3. Bruk Google til å sjekke opp flere detaljer om nettsiden eller "firma"