Hjem og hytte dominerer nordmenns ferieplaner

Halvparten av de spurte forteller at de planlegger å tilbringe sommeren i koronaåret 2020 hjemme. Tallet er betydelig høyere blant unge enn eldre.

Hytteferie er noe mange nordmenn i år planlegger.  Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Nyheter

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for forsikringsselskapet Fremtind.

I undersøkelsen, der de spurte har kunnet oppgi flere svar, sier 48 prosent at de skal være hjemme. Andelen er størst i aldersgruppene 18–24 år og 25–34 år. Tallet er betydelig lavere i aldersgruppene 55–64 år og 65 år og eldre.

Hytte- og bilferie

På andreplass følger sommerferie på hytta, noe 41 prosent av de spurte planlegger. Her ligger Innlandet lavt, mens Oslo-folk i størst grad svarer at det blir hytteferie.

Bilferie kommer på tredjeplass og er noe 32 prosent svarer at de skal. Her skiller aldersgruppen 18–24 år seg ut med en høyere andel.

– Det blir travelt på norske veier i sommer, og det øker risikoen for store og små trafikkulykker. Det er to ting som kan bidra til å forhindre det – det er sjåførens kjøreatferd og om bilen er i orden og klar for langtur, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Oppussing og telttur

På de neste plassene ligger følgende ferieplaner:

* Oppussing eller oppgraderinger hjemme (21 prosent)

* Telttur (19 prosent)

* Båtferie (7 prosent)

* Bruke DNT-hytter (6 prosent)

* Campingvognferie (6 prosent)

* Annet (14 prosent)

Uten planer

I undersøkelsen oppgir også 5 prosent at de ikke har noen planer, mens 8 prosent svarer «vet ikke» på spørsmål om hvordan de skal tilbringe sommerferien.

På spørsmål om hvor ferien hadde gått om det ikke var for koronasituasjonen, svarer 44 prosent at det uansett ville ha blitt i Norge. Så følger sydentur/charterferie med 20 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført i 7. til 13. mai og 1.028 respondenter har svart.