Justisministeren vil at politiet skal kunne bruke omvendt voldsalarm uten dom

Justisminister Monica Mæland (H) vil senke terskelen for bruk av omvendt voldsalarm, en innretning hvor byrden blir lagt på utøver og ikke utsatte.
Nyheter


Lenken som festes rundt ankelen, sender regelmessig posisjoner til politiet. Hvis en domfelt beveger seg inn i et forbudsområde, får politiets operasjonssentral varsel. Brukeren må ha lenken på seg 24 timer i døgnet, skriver NRK.

Justisminister Monica Mæland vil at politiet skal kunne ilegge bruk av såkalt omvendt voldsalarm uten dom.

– I dag kan politiet ilegge besøksforbud, mens man må til domstolen for et vedtak om omvendt voldsalarm. Vi ønsker å senke den terskelen og vurdere om politiet også kan ilegge omvendt voldsalarm, sier justisminister Monica Mæland til NRK.

Den nye fotlenken, som politiet omtaler som «kontaktforbud med elektronisk kontroll», ble mulig å ta i bruk i februar 2013.

Men tidligere denne uken avdekket NRK at omvendte voldsalarmer bare har blitt brukt 26 ganger de siste sju årene, til tross for at Riksadvokaten og flere justisministre har bedt om økt bruk.

Mæland mener det er altfor lavt. Grunnen til at det har tatt så lang tid, er at det er juridisk krevende, ifølge justisministeren.

Tidligere har det vært mest vanlig at ofrene har hatt på seg en såkalt trygghetsalarm. Tanken bak var å flytte byrden fra den utsatte til utøver.

Hvert år anmeldes tusenvis av voldshendelser i nære relasjoner.