Pålegger dobbel koronatest for svenske helsearbeidere i Norge

Fra og med i dag er det ikke bare et råd, men et krav at svenske helsearbeidere må testes to ganger for koronaviruset før de får starte i jobb i Norge.

Illustrasjonsfoto.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Nyheter

Det melder NRK onsdag formiddag.

– Fra og med i dag er det ikke bare et råd om å teste, men altså et pålegg om å teste svenske helsearbeidere, sier Inger Klippen (H), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK.

Til og med i går var det kun et råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) om at svenske helsearbeidere burde testes før de startet i jobb i Norge. De siste dagene har det vekket oppsikt at svenske vikarleger og sykepleiere har blitt unntatt karanteneregelen, for så å teste positivt på koronaviruset.

I Vesterålen har to av fem kommuner måtte sett seg nødt til å leie inn svenske ferievikarer for å få ferieturnusen til å gå opp. Tre av de totalt fem svenske ferievikarene startet i jobb før rådet fra FHI ble innført, og har derfor ikke blitt testet for koronaviruset. De har derimot vært i karantene ved ankomst til Norge.