Grønt lys for The Whale

Gigant-prosjektet The Whale i Andøy kan fortsette.

Møt hvalene The Whale kan videreføres, etter å ha fått dispensasjon fra kulturminneloven.   Foto: Illustrasjon: MIR/The Whale

Nyheter

Det melder Nordland fylkeskommune i en pressemelding.

Det har lenge vært skjær i sjøen for prosjektet med tanke på at stedet The Whale skal oppføres, er det en fredet gårdshaug, som vil gå tapt under byggingen.

Men nå har fylkesråden for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi, besluttet å gi The Whale dispensasjon fra kulturminnelove, som igjen betyr at prosjektet kan videreføres.

Grundig vurdering

Den fredete gårdshaugen er av stor vitenskapelig verdi, knyttet til den tidlige bosetningen på Andenes. Fylkesråden sier i pressemeldingen at det er beklagelig at kulturminner går tapt som følge av en utbygging, men at konsekvensene må avveies i forhold til tiltakets intensjon og samfunnsmessige betydning.

– Det har derfor vært viktig å få en grundig vurdering på om det kan gis dispensasjon fra kulturminneloven, slik at utbyggingen kan gjennomføres. Som en del av saken har vi derfor hentet råd fra Norges Arktiske Universitetsmuseum. De har anbefalt at det i dette tilfellet kan gis dispensasjon, sier Saxi i pressemeldingen.

Svært fornøyde

Tidlig torsdag morgen kunne de som står bak prosjektet slippe jubelen løs, etter å ha ventet lenge på svaret fra fylkesråden. Styrelder og investor Benn Eidissen mottok meldingen med stor glede.

– Vi er svært fornøyde med avgjørelsen. Dette vedtaket representerer en viktig milepæl for The Whale. Det er en lettelse at siste hinder nå er borte når det gjelder tomtevalg, sier han i en pressemelding fra selskapet bak gigant-prosjektet.

Han forteller at arkitekt Dorte mandrup sine tegninger har vakt oppsikt verden over. Men at tomta har like mye å si som arkitekturen.

– Dette er rett og slett bare en av Norges beste sjøtomter, bare et steinkast fra Andenes fyr, med utsikt mot hvalfeltet og storhavet i vest, fastslår Eidissen.

Han forteller at de ønsker å ta med det historiske materialet inn i The Whale, det materialet som måtte finnes i bakken på den omtalte tomta.

– Jeg tror disse funnene vil gi fremtidige gjester en anda rikere opplevelse hos oss, påpeker han.

Stor samfunnsmessig betydning

Fylkesråden trekker frem at det har vært konstruktiv dialog mellom alle partene. Hun sier at hun ønsker å sikre mest mulig kunnskap om kulturminnene gjennom arkeologiske utgravinger. Men The Whale har så stor samfunnsmessig betydning at hun mener det kan gis dispensasjon fra kulturminneloven.

Hun trekker også frem at det er lagt planer for arbeidet som skal gjøre at tapet av kulturminnene blir redusert, noe som også medfører at omkostningene for undersøkelsene fra arkeologisk side blir mindre. Fylkesråden forventer at disse kostnadene blir ti millioner, ikke 23 som først antatt.


Jakter 300 millioner for å finansiere The Whale:

– Vi skal ha et viktig eiermøte snart

At de nå har illustrasjoner og konkrete beskrivelser av innholdet i The Whale, vil bety mye når finansieringen skal på plass.Se de første illustrasjonene:

Bli med på innsiden av The Whale

Hele verden har latt seg begeistre av de spektakulære bildene som viser utsiden av The Whale. Nå får du den første titten inn i det som skal bli en attraksjon i verdensklasse.The Whale fosser videre fram i 2020

The Whale har ikke latt seg stoppe av koronaviruset. De har nettopp fått et tilskudd på 3,15 millioner kroner av Innovasjon Norge, og de har fått utarbeidet kostnadsestimat som viser at det vil koste vel 300 millioner kroner å realisere The Whale. – Dette blir ikke et billig bygg, men et bygg som vil gi oppmerksomhet i hele verden, sier styreleder Benn Eidissen.– Åpner 3. juni 2023

– The Whale åpner 3. juni 2023, sier Benn Eidissen, styreleder i The Whale AS. Han er klar på at de arkeologiske funnene som er gjort på tomta, ikke stopper prosjektet.2.000 har stemt på The Whale-bygget

Så langt er det avgitt cirka 2.000 stemmer på hvilket The Whale-bygg som bør bygges.Her er The Whale-forslagene

Onsdag ble The Whale-forslagene presentert. I Hisnakul på Andenes ble fire forslag presentert for offentligheten for første gang.Se pressekonferansen i opptak

Onsdag klokken 13:30 var det duket for presentasjonen av forslagene fra arkitektkonkurransen til «The Whale».Starter opp reguleringsplan for «The Whale»

Asplan Viak varsler at selskapet nå går i gang med å detaljregulere området på vestsiden av Andenes der den nye turistattraksjonen «The Whale» er planlagt bygget.– The Whale har globalt potensial

– The Whale har globalt potensial, og vår jobb blir å finne den rette miksen mellom det globale og noe man er komfortabel med lokalt, sier Philip Tefft, direktør for Ralph Appelbaum Associates (RAA) i London.Diskuterte innovasjon i Andøy:

Vil ha Bill Gates til å åpne The Whale

– Jeg synes vi fikk til en god samtale om innovasjon, sier Gard Lehne Michalsen om torsdagens romjulsmøte i regi av Samskap. Men det aller lurer på nå, er om Bill Gates kommer for å åpne The Whale.Signerte opsjonskontrakt på «direkten»

Her skal «The Whale» ligge

Natt til i dag ble det klart, The Whale AS har inngått en opsjonskontrakt på kjøp av Sløyken på Andenes for realisering av The Whale.


Det er nå ett år siden en svevende kjempekval ble paradert i gatene på Andenes for å markere starten på prosjektet The Whale, som skal resultere i en ny turistattraksjon på Andenes i 2020. Målet er mellom 60. og 70.000 besøkende hvert år. Om en drøy måned er forprosjektet over. Da får man vite hvem som skal investere i attraksjonen og hvor på Andenes den skal bygges.