Reagerer på PR-hjelp for Skagen

Kommunene i Vesterålen kjøpte PR-hjelp i Bodø for å påvirke regjeringen til å gjøre et positivt FOT-vedtak for Skagen. Det reagerer SVs Christian Torset på.

Stokmarknes lufthavn, Skagen.  Foto: Thor-Ivar Guldberg

Christian Torset fra SV reagerer på at ordførerne i Vesterålen har kjøpt PR-tjenester for å påvirke regjeringen.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Nyheter

Christian Torset i SV mener ifølge NRK at framgangsmåten er både uheldig og helt unødvendig:

– Det er problematisk når folkevalgte erklærer at de ikke er i stand til å nå fram i det politiske systemet selv, men må leie inn ekstrahjelp for å kunne få gjennomslag, sier han til NRK.

Kostet 75.000 kroner

Ordførerne i Vesterålen inngikk ifølge statskanalen en avtale med kommunikasjonsbyrået Framferd AS i Bodø. Kontrakten var på 75.000 kroner. Selskapet skulle påvirke regjeringa slik at Stokmarknes lufthavn, Skagen, skulle bli en del av rutesystemet «forpliktelse til offentlig tjenesteyting» (FOT).

En uting

Torset i SV mener det er en uting at lobby-selskaper har fått en stor plass i politikken. Byrået Framferd eies av tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet, Allan Ellingsen.

– Jeg mener det er en fallitterklæring når våre ordførere sier at de ikke er i stand til å gjøre det de er satt til å gjøre. Alle som har erfaring fra politikken vet at det er relativt kort vei opp til storting og regjering i Norge. Det er ingen som er bedre plassert enn ordførerne i Vesterålen hvis det er snakk om å lobbyere for Skagen, sier Torset til NRK.

Uproblematisk

Ordfører i Lødingen, Hugo Bongard Jacobsen – som også leder regionrådet i Vesterålen – mener at framgangsmåten er uproblematisk.

– Det har vist seg at det er problematisk å nå frem til myndighetene for å klare å påvirke så man får et positivt utfall for Skagen. Vi har satt dette som vår viktigste sak og har jobbet godt og mye. Men så er det sånn at vi ville gjøre dette så fort som mulig. Da valgte vi å ta inn rådgivere, sier han til NRK.

Førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiT, Jonas Stien, opplyser til kanalen at det er blitt vanligere med slike rådgivere som ordførerne i Vesterålen har benyttet seg av.

– Vi har sett at stadig flere kommuner benytter seg av slike byrå. Det er kostnader som de i så fall må forklare og forsvare overfor velgerne. Jeg tror mange vil være overrasket over dette, og det er mye enklere å ta kontakt med ministre enn mange tror.