Disse kan bli Årets Vesteråling

For andre året på rad, skal VOL kåre Årets Vesteråling. For å gjøre det, trenger vi din stemme.
Nyheter

I fjor var det Ramona Lind fra Sortland som vant prisen. Hvem som får den i år, er opp til dere lesere. Fem personer som har satt sitt preg på Vesterålen i 2020, er nominert.

Under kan du lese begrunnelsene for hvorfor de fem kandidatene, en fra hver kommune, er nominert.

Å stemme gjør du helt nederst i saken.

Vinneren blir presentert julaften. Avstemningen blir avsluttet 21. desember klokken 13.00

De fem nominerte kandidatene er plukket ut av en jury bestående av Stian Reinholdtsen, Caroline Meier, Bianca Maria Johansen og VOLs nyhetsleder Vidar Eliassen.


1. Ingebjørn Bleidvin – Hadsel:

I pandemiåret 2020 har få, om noen kommuneleger i landet stått så fjellstøtt som kommunelegen i Hadsel, Ingebjørn Bleidvin. Men stoisk ro og presis kommunikasjon har han informert på profesjonelt og forståelig vis om koronasituasjonen. Bleidvin har fremstått troverdig og kunnskapsrik og er hyppig sitert i nasjonale medier i pandemiperioden.

Han har heller ikke vært redd for å ytre sin mening angående tiltak som må til for å holde smitten unna både Nord-Norge og Vesterålen. Det kom særlig til uttrykk i forbindelse med den såkalte søringkarantenen i vår. Han fikk også en del oppmerksomhet ved at han utviklet et eget system for smittesporing. Bleidvin har fremstått som en samlende og tillitsfull kommunelege under pandemien, ikke bare for Hadsel, men hele Vesterålen.

Ingebjørn Bleidvin er kommunelege i Hadsel.  Foto: Heidi T. Ryste.


2. Halvar Ellingsen – Kvitnes – Sortland:

Hva er greia med kokken Halvar Ellingsen? Året da pandemien har revet i stykker restaurant etter restaurant, åpnet han Kvitnes gård med ambisjoner om å gi vesterålske matvarer stjerner i Michelinguiden. Ut til Kvitnes har nasjonale og internasjonale matkritikere fremhevet gården som ett av Nordens råeste matopplevelser. Han vinner matpriser i fleng.

Samtidig er det noe jovialt og nedpå med et besøk på Kvitnes, og det er litt av greia til Halvar. Han jåler ingenting til. Enten du er Norges rikeste eller sparer penger for å kunne spise der, blir du behandla helt likt av Halvar og gjengen hans. Han er erkevesterålingen. Flink fordi han bryr seg om det han gjør, glad for at du bryr deg om det han gjør, men aldri høy på seg selv. Han er fremdeles fyren som serverte kalde vesterålinger varm suppe på Sortland Torg – høsten før han åpna Kvitnes.

Gründer og mesterkokk Halvar Ellingsen.  Foto: Håkon Benjaminsen.


3. Sture Pedersen- Bø:

Sture Pedersen har gjennom Bø kommunes vedtak om å senke formueskatten, satt Vesterålen ettertrykkelig på kartet i 2020. Han har på denne måten klart å løfte distriktskommunenes utfordringer opp på den nasjonale agenda, og talt deres sak i en bred påfølgende debatt. Budskapet har vært klart og ambisjonen tydelig: å tilrettelegge for næringsutvikling, stimulere til investering og skape private arbeidsplasser også i distriktene. Sture ble også kårets til Årets Kommuneprofil av Kommunal Rapport i 2020.

Ordfører Sture Pedersen i Bø har vært mye i vinden i en rekke nasjonale, og noen internasjonale, aviser det siste året.  Foto: Marius Birkeland
4. Camilla Ilmoni – The Whale - Andøy

Fra 2019 til 2020 har The Whale kuppet både nasjonal og internasjonal presse for sin spektakulære arkitektur. The Whale kombinerer arkitektur, vitenskap, kunst, kultur og formidling. Prosjektleder Camilla Ilmoni kom med ideen om The Whale i 2015, og har med finsk stoisk ro stått i både medvind i arkitektkonkurranser og motvind med arkeologiske funn på tomta. Nordland fylkeskommune gav til slutt tillatelse til at The Whale bygges, selv om tiltaket var i konflikt med kulturminner, og jubelen sto til himmels over øya. Hun er beviset på at man kan ha en visjonær idé som ender opp med å engasjere hele verden og samtidig bo i Vesterålen. The Whale har allerede satt Vesterålen på verdenskartet, og det kan vi takke Camilla for.

Camilla Ilmoni er blant annet prosjektleder for The Whale.  Foto: Tord Viken


5. Andre Reinholdtsen – Øksnes

Andre Reinholdtsens mantra er «hvordan skape vekst og varige arbeidsplasser i Vesterålen»?

Andre sitt engasjement for fiskeri og havbruk er lagt merke til langt utover Vesterålen. Gjennom mange års forskning næringsengasjement innen fangstbasert havbruk blir Andre sett på som en av pionerene innen denne vekstnæringen, og benyttes ofte som foredragsholder og medlem i utvalg for fiskere og fiskeindustri. Andrè er lidenskapelig opptatt av næringsutvikling i Vesterålen, og gjennom årets sterke bidrag i redningsaksjonen av Primex Norway, samt planer om påvekstanlegg med tilhørende fabrikk i Bø kan en trygt si at kommunegrenser betyr fint lite, bare vi holder oss innenfor Vesterålen. Hans samfunnsengasjement og bidrag til frivilligheten beviser at egen vinning ikke kommer i første rekke.

Gründer Andre Reinholdtsen har et lidenskapelig engasjement for fiskeri og havbruk.   Foto: Silje Helene Nilsen.