EU har godkjent koronavaksine

Europakommisjonen godkjente mandag kveld «Comirnaty», koronavaksinen til BioNTech og Pfizer. Nå ventes de første vaksinedosene til Norge om få dager.

26. desember er de første 10.000 vaksinedosene med vaksinen fra BioNTech og Pfizer ventet til Norge.   Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Nyheter

Det melder Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding mandag kveld.

– Koronavaksinen er nærmere enn noen gang. Samme dag som solen snur og vi går mot lysere dager, så godkjenner EU den første koronavaksinen. Det er gode nyheter for dagene og månedene fremover, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen.

Den første leveransen kommer mest sannsynlig til Norge 26. desember. Dette vil trolig være et mindre volum på rundt 10.000 doser. Ytterligere 40.000 vaksinedoser vil komme i løpet av romjula. Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å se på hvordan de første dosene skal fordeles.

– Jeg er glad for at den første koronavaksinen nå er godkjent for bruk i EU og Norge. Vi vil starte vaksinering samtidig med de andre europeiske landene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ifølge statsministeren vil de første dosene gå til eldre på sykehjem i Osloområdet, der smittetrykket er høyt.

– Grunnen til dette er at produsenten kun kan levere til ett sted i Norge i første leveranse, og det er ikke praktisk gjennomførbart å fordele disse dosene i hele landet, sier Solberg.

Ifølge pressemeldingen kan det på grunn av krav til sikring av leveransene ikke gis detaljerte opplysninger om distribusjonskjeden og hvor vaksinene er lagret.