Dag Jostein Fjærvoll er død

Hadselværing og tidligere statsråd, Dag Jostein Fjærvoll, har gått bort.

Dag Jostein Fjærvoll (1947-2021)  Foto: NTB

Nyheter

Ifølge dødsannonsen døde vesterålingen fredag i forrige uke, 74 år gammel.

Fjærvoll satt på Stortinget fra 1985 til 1997, og ble deretter utnevnt til forsvarsminister i den første Bondevik-regjeringen. To år senere ble han samferdselsminister noe han var frem til 2001. Før Fjærvoll gikk inn i rikspolitikken, var han lærer, undervisningsinspektør og rektor på Melbu skole.

Hans politiske engasjement startet hjemme. Far hans, Edmund Fjærvoll, var aktiv i lokalpolitikken. Han var også stortingsrepresentant for KrF i to perioder, fra 1961 til 1965 og fra 1969 til 1973. Fjærvoll ble medlem av Hadsel kommunestyre i 1975, kom inn i formannskapet i 1980, og var også ordfører fra 1980 og til han ble valgt inn på Stortinget.

Han var medlem av ulike komiteer i hver av de tre periodene han møtte på Stortinget: kommunal- og miljøvernkomiteen, sjøfarts- og fiskerikomiteen og til slutt i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

God medarbeider

Overfor VG beskriver tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik, det som trist og vemodig at Fjærvoll har gått bort.

– Han var en god medarbeider både på Stortinget og i regjeringen. Jeg minnes ham som positiv, hardt arbeidende og engasjert, uttaler den tidligere statsministeren til VG.

– Han var en kraft i Nordland på så mange måter. Han engasjerte seg jo også i annet samfunnsarbeid og kirkelig arbeid, sier Bondevik.

Særdeles trist å høre

En annen som har gode minner om Fjærvoll, er gründer og finansmann, Benn Eidissen.

– Det er særdeles trist å høre at Dag Jostein er død. Jeg hadde gleden av å være sammen med han i fylkespolitikken i unge år, og selv om jeg var aktiv medlem i Høyre stemte jeg faktisk på KrF ved et Stortingsvalg - ene og alene på grunn av at Dag Jostein toppen listen i det partiet, skriver Eidissen i en epost.

– Jeg møtte han for ikke lenge siden og da var han fortsatt den samfunnsengasjerte mann som han i alle aktive år i politikken var, legger han til.

Savn

Tidligere leder av Krf og nå samferdselsminister, Knut Arild Hareide, melder ifølge NTB på Twitter at Fjærvoll var en samfunnsbygger og hans bortgang blir et savn.

– Hadde gleden av å lære han å kjenne og vil savne hans positivitet og engasjement, melder Hareide.

Nåværende leder av Krf, Kjell Ingolf Ropstad, har også vist sin sympati. Ifølge NTB melder han på Facebook at han er dypt takknemlig for innsatsen til Fjærvoll og sender sine tanker til familien og de etterlatte. Ropstad beskriver Fjærvoll som en viktig representant for partiet gjennom en årrekke.

– Han representerte Nord-Norge med stolthet. Han markerte seg på alt fra distrikts- til forsvarspolitikk og hadde en rekke ulike verv i sin tid i KrF. Både i tiden som forsvarsminister og som samferdselsminister i Bondevik I-regjeringen var han en betydningsfull politiker som benyttet den tilliten han ble gitt, og han vil bli husket for sitt gode humør og nordnorske engasjement, skriver Ropstad på Facebook.