Helsedirektoratet: Indisk koronavariant truer gjenåpningsplanen

Den indiske koronavarianten kan kreve tyngre tiltak for å bremse smittespredningen, mener Helsedirektoratet. Dermed er gjenåpningsplanen truet.
Nyheter

«Dersom den indiske varianten får feste i Norge kan det bli krevende å gjennomføre en nedtrappingsplan som planlagt», skriver Helsedirektoratet i besvarelsen på et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, ifølge Bergens Tidende.

Helsedirektoratet bekrefter overfor avisa at det er snakk om gjenåpningsplanen.

– Dersom nye og mer smittsomme virusvarianter får fotfeste, det vil si at de fortsetter å spre seg fra person til person, vil de fort kunne begynne å dominere i Norge. Det var det som skjedde med den britiske varianten, utdyper assisterende helsedirektør Espen Nakstad i en epost til avisen.

– Mer smittsom

Fredag innførte regjeringen påbud om karantenehotell også for dem som kommer fra land utenfor EØS eller Schengenområdet. Det skyldes blant annet frykten for import av den indiske varianten, som kan være mer smittsom.

«Den eksponentielle veksten kan indikere at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, og den indiske varianten har nå overtatt i India», skriver Helsedirektoratet.

I Norge er den indiske koronavarianten knyttet til et utbrudd ved Universitetet i Bergen. Varianten er også påvist hos en familie i Ås.

Vaksine

I brevet påpeker Helsedirektoratet at den indiske varianten har mutasjoner i lignende områder som den sørafrikanske og brasilianske varianten.

«Det er kjent at den brasilianske mutasjonen påvirker vaksineeffekten», skriver de.

«I verste fall vil allerede gjennomførte vaksinasjoner ha mindre effekt overfor denne varianten, og risikoen for økt sykelighet og dødelighet vil i så fall kunne stige også i den vaksinerte delen av befolkningen.»

(©NTB)