Vaksinerte slipper karantenehotell

Fra torsdag klokka 12 slipper vaksinerte å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge, men kan gjennomføre karantenen hjemme.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.   Foto: Gorm Kallestad

Nyheter


Den midlertidige ordningen trer i kraft torsdag klokken 12 og varer fram til sertifikatet med QR-koder er på plass, opplyste helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

Ordningen innebærer at man kan ta karantenen hjemme eller på annet egnet sted, hvis man kan dokumentere på helsenorge.no at man er fullvaksinert, har fått første dose for mellom 3 til 15 uker siden, eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

De som dokumenterer digitalt på helsenorge.no at de er beskyttet vil kunne forlate karantenehotellet og ta resten av karantenen hjemme.

Trolig flere reiser

– Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare, og da må man på karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Høie sier at det trolig blir flere som vil reise etter endringene.

– Da er det viktig å understreke de rådene vi har om å fortsatt unngå unødvendige reiser. Og hvis du likevel velger å reise, må du være forberedt på lange køer på grensen. Vi har fortsatt grensekontroll og testing, og politiet har ikke ubegrenset kapasitet, sier Høie.

Gjelder ikke barn

Ordningen gjelder derimot ikke barn, som per nå ikke får vaksine gjennom vaksinasjonsprogrammet i Norge, skriver VG.

– Ja, dessverre så er det ikke noen endringer for dem som ikke er vaksinerte, altså som ikke er beskyttet enten gjennom vaksine eller gjennom gjennomgått covid-19, sier Høie til avisen.

De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte eller har vært smittet, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.