Nærkontakt testet positivt – mistenker delta

Andøy kommune melder om en ny positiv koronatest. Smittevernlegen kommer med noen klare råd til befolkningen.

Hedda Mørch, smittevernlege i Andøy kommune ber innbyggerne i Andøy om å følge noen klare råd.   Foto: Kristine Lindebø

Nyheter

Det er gjennom en pressemelding og artikkel på kommunens nettsider at informasjonen fremkommer. Ifølge smittevernlege i Andøy, Hedda Mørch, kan det dreie seg at det er deltavarianten av viruset som nå brer om seg i Andøy.

Dette er den niende positive koronatesten i Andøy på halvannen uke, melder Mørch.

– Personen var en nærkontakt til tidligere smittet. Den siste halvannen uke er det dermed i alt ni smittede i Andøy. Disse smittetilfellene hører sammen i to ulike smitteklynger, uttaler Mørch i forbindelse med pressemeldingen/artikkelen.

Andøy kommune og Mørch opplyser at de fem siste tilfellene tilhører samme smitteklynge. Denne smitten kan spores tilbake til en person som har vært i Lofoten. I tillegg til ni smittede i isolasjon, er også rundt 60 personer i karantene i forbindelse med utbruddet i Andøy.

På bakgrunn av de positive testene de siste dagene, holdes koronatelefonen i Andøy (94179513) åpen fra 11-13 på søndag. Kommunen åpner også for at det blir mulighet for å teste seg søndag.

Lørdag var det 16 personer som testet seg. Svarene ventes søndag, mens det fredag var 55 personer som ble testet. Ifølge pressemeldingen har Andøy kommune fått svar på de fleste av disse testene.

– Vi mistenker at de smittetilfellene vi nå ser i Andøy er av «deltavarianten» fordi vi ser at den smitter raskt fra person til person. Deltavarianten er også den mest vanlig i Norge nå, forteller Mørch i pressemeldingen.

Hun kommer med noen klare råd i forbindelse med meldingen:

  • Begrense hvor mange personer du møter samtidig.
  • Begrense hvor mange personer du møter i løpet av en uke.
  • Heller møtes utendørs enn innendørs.
  • Være nøye med håndhygiene, vask hendene eller bruk håndsprit.
  • Vært hjemme ved symptomer, også milde forkjølelsessymptomer.
  • Ta kontakt for koronatest ved symptomer eller mistanke om smitte. Vær hjemme til negativ test og man kjenner seg i god form.
  • Bruk munnbind der hvor det er mange folk og når det kan være vanskelig å holde god avstand.
  • Hold god avstand til andre. Hold minst en meter, og gjerne over to meter dersom det er mulig.
  • Vurdere om arrangementer bør utsettes eller avlyses.
  • Last ned appen "Smittestopp". Dersom du blir smittet kan du selv registrere det der slik at andre kan varsles. Varslingen til andre skjer anonymt, og persondata lagres ikke.