Mottar flere tusen vaksinedoser: – Er strålende nyheter

Norge får 1 million ekstra vaksinedoser, som fører til at Sortland kommune vil motta over 2.000 doser om et par uker.

Mette Røkenes, kommuneoverlege i Sortland kommune.  Foto: Arkiv/Rune Kr. Ellingsen

Nyheter

Det melder Mette Røkenes, kommuneoverlege i Sortland, i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Dette er strålende nyheter, skriver hun.

– Så like at de blandes

Ifølge kommuneoverlegen vil kommunen kun motta MRNA-vaksiner i uke 34, altså om to uker.

– Det meste vi mottar den uken vil være den som heter Moderna/Spikevax og en mindre andel vil være Pfizer/comirnaty. Både Moderna og Pfizer’s vaksiner er begge laget med MRNA teknologi og er dermed likeverdige vaksiner. Faktisk er de så like at de blandes, skriver hun.

Røkenes opplyser om at de to vaksinene bygger på samme teknologi, og at å kombinere ulike koronavaksiner gir minst like god beskyttelse og medfører ingen større risiko for alvorlige bivirkninger, enn det å få vaksine fra samme produsent gjør.

– Mange husker nok all medieomtalen om Astra-vaksinen. Det som er viktig å huske er at Astra Zenecas vaksine er laget med virusvektor-teknologi og dermed skiller seg radikalt fra MRNA-vaksinene Pfizer og Moderna, skriver hun.

– Snart fullvaksinert alle over 18 år

På grunn av tilfeldigheter har Sortland til nå kun fått Pfizer-vaksiner levert, noe som har ført til at vaksineringen ikke har gått så raskt som ønsket.

– Derfor er det svært gledelig at vi nå også kan ta i bruk Moderna-vaksinen i tillegg. Vi er heldige som får så store leveranser og vi har da snart fullvaksinert alle over 18 år i Sortland. Forhåpentligvis går vi mot en tid hvor vi kan leve livene våre uten 1 meters-avstand, uten munnbind og åpne grenser, skriver Røkenes.

Hun opplyser at kommunen vil sende ut ytterligere informasjon neste uke, og at det ikke vil være anledning til å reservere seg mot Moderna i forkant av innkalling til vaksinasjon.

– Kommunen kaller inn på bakgrunn av antall doser som mottas og innbyggerne kan ikke velge hvilken vaksinetype de skal få tilbud om, avslutter kommuneoverlegen.