Fagforbundet kom til skolevalg på Sortland – nektet å flytte på seg

Interesseorganisasjonen Fagforbundet dukket opp på stand ved Sortland videregående skole under skolevalget. Ungdomspartiene ble oppgitt da organisasjonen først nektet å flytte på seg.

Sortland videregående skole.  Foto: Rune Chr. Ellingsen

Nyheter

Det er NRK Nordland som skriver om torsdagens debatt og skolevalg på Sortland. Etter debatten hadde ungdomspolitikerne stand på skolen for å spre sine ulike politiske budskap. Det var da at flere eldre representanter for Fagforbundet dukket opp, for å fronte sitt budskap gjennom egen stand.

Fagforbundets framtreden falt ikke i god jord hos ungdommen, som forsøkte å få dem bort fra området, skriver NRK.

– Alle ungdomspartiene, unntatt AUF, var enig om at interesseorganisasjoner ikke skal stå på stand under skolevalg. Vi gikk samlet bort til dem og sa at de ikke burde være her, men de mente at de fikk lov fra skolen, sier ungdomspolitiker for Unge Venstre, Vilde Sofie Nohr ifølge statskanalen.

– Heldigvis skjønte de til slutt at det lureste var å pakke ned standen. Vi møter Fagforbundet gjerne på stand igjen – bare ikke på skolevalgtorgene, sier hun.

Det er Nordland fylkeskommune som står for organiseringen av skolevalgene ved videregående skoler i Nordland.

Fylkesordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen sier til NRK at det finnes uskrevne regler og tradisjon for at fagforeningene holder seg unna skolevalgene.

Hun beklager både til elevene og til Fagforbundet at det ikke har blitt understreket nok.

– De som skal få synliggjøre sin politikk og være representert ved skolevalg er ungdomspolitikerne. Men vi har ikke hatt erfaringer på at interesseorganisasjoner har stilt opp tidligere, så det er en ny problemstilling.

Fagforbundets nestleder i Nordland, Line Tollefsen, sier ifølge NRK at de hadde en avtale med skolen om å møte opp for å fortelle om stemmeretten.

– Vi driver med informasjonsvirksomhet om å bruke stemmeretten, og er opptatt av å fremme dette. Vi valgte denne muligheten til å gjøre nettopp det, sier Tollefsen.