Hvor ble alle velgerne dine av, Trygve?

KOMMENTAR/ANALYSE: I januar pekte meningsmålingene til himmels, men rett før valget må Senterpartiet lete etter lyspunkter på meningsmålingene.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har seilt i medvind, men i valgkampen har de møtt kraftig motvind og sunket som stein på meningsmålingene.   Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nyheter

Hva har egentlig skjedd med Senterpartiet i valgkampen?

Uten at undertegnede skal kalle seg en politisk analytiker, er det fire momenter som i første omgang trenger seg på hvordan Senterpartiets nedtur på meningsmålingene kan forklares.

Partiet har vært som et mindre parti å regne gjennom flere valg etter brakvalget i 1993, der partiet fikk 16,2 prosent av stemmene og 32 stortingsmandater. Siden den gang har oppslutningen ligget fra 5,5 til 7,9 prosent, med ti og 11 mandater. Etter 10,3 prosent i 2017, 19 stortingsmandater, og stadig økning på meningsmålingene, har partiet plutselig blitt å regne som en hovedmotstander for spesielt den borgerlige siden av norsk politikk. Partiet har måttet tåle langt flere stikk fra høyresiden av norsk politikk under valgkampen enn tidligere, som er et tegn på at partiet blir sett på som en konkurrent. En konkurrent som må stoppes, på lovlige og ulovlige måter, som en ville sagt det på fotballbanen.

Statsministerspørsmålet har blitt et av de store temaene i valgkampen. Slagsvold Vedum gikk inn i valgkampen som statsministerkandidat, etter vedtak på partiets landsmøte. Å skulle gå inn i en valgkamp med et rødgrønt samarbeid som hovedmål, med to forskjellige statsministerkandidater, kan ha vært med på å knekke Senterpartiet. Når disse to statsministerkandidatene på debatt etter debatt blir debatterende mot hverandre, er det vanskelig for den ene å nå frem. Denne gangen har det gått ut over Vedum.

Årets valg har blitt et klimavalg. Her har Senterpartiet fremstått som uklare utad, og det har vært lett for miljøorganisasjoner og politiske motstandere å plukke politikken fra hverandre. Uklarheter rundt partiets mening om oljeleting på norsk sokkel spiller heller neppe positivt inn.

Landsmøtet gikk klart inn for en topartiregjering med Arbeiderpartiet. Uklarheten rundt et regjeringssamarbeid kan ha vært med på å vippe aktuelle velgere vekk fra partiet. Gjennom valgkampen er dette noe dagens sittende regjering har brukt til å så tvil om det rødgrønne alternativet og deres evner til å styre landet.

Å stenge ute SV fra et mulig samarbeid kan være det mest ukloke valget Senterpartiet har gjort før selve stortingsvalget. SV er blant partiene på de siste målingene som har vokst på bekostning av Senterpartiet. I en valgkamp er alle partiene motstandere, men den tidvis harde tonen Senterpartiet har ført mot SV i sakene rundt dette temaet har neppe spilt positivt inn. Heller ikke at sentrale senterpartipolitikere har villet kommentere et eventuelt SV i regjering med annet enn at de i utgangspunktet følger landsmøtevedtaket. På den måten fremstår de som arrogante.

Legger en gjennomsnittsmålingene fra hele landet til grunn, som er publisert av nettstedet pollofpolls.no, skal en lete nøye for å se noen lyspunkter, ut over at partiet ligger an til en liten fremgang fra stortingsvalget i 2017. Ved årsskiftet lå partiet rundt 20 prosent på disse gjennomsnittsmålingene. I uke 26 var det en liten nedgang, men likevel en oppslutning på 19,3 prosent. Men så startet fallet.

I september viser gjennomsnittsoppslutningen at Senterpartiet har falt til 12,7 prosent, som riktignok er 2,4 prosent over valgresultatet fra 2017, men langt unna hva partiet så ut til å kunne oppnå bare noen uker tidligere. Og det er fortsatt tid for Senterpartiets velgere til å legge ut på flukt, på jakt etter nye jaktmarker hos andre partier.

I Nordland har Senterpartiet stått seg godt historisk sett, og oppslutningen er fortsatt på over 20 prosent. To stortingsmandater fra fylket synes å være innen rekkevidde, men det skal ikke skje så veldig mye før det andre av de to mandatene også kommer i spill. Det har ikke partiet råd til om regjeringskontorene skal inntas.