Rødt vil at moms fra strøm skal gå til folket

Økte statlige momsinntekter på strøm og utbytte fra Statkraft bør gå til strakstiltak og til folk som sliter med å betale strømregningene, mener Rødt.

Strømprisen når nye rekorder mandag.   Foto: Terje Bendiksby

Nyheter


Partiet fremmer torsdag et forslag i Stortinget om å sende videre økte statlige inntekter knyttet til høyere strømpriser videre til befolkningen.

Merverdiavgiften (ofte kalt moms) er på 25 prosent og kommer på toppen av strømpris, nettleie og elavgift. Det ventes at Støre-regjeringen får 2,3 milliarder kroner ekstra i utbytte fra Statkraft neste år som følge av høye strøminntekter. Også dette vil Rødt gi videre, skriver E24.

Finansdepartementet mener at momsinntektene ikke endres noe særlig av høye strømpriser. Begrunnelsen er at folk da vil bruke mindre penger på andre ting, og dermed bortfaller momsinntekter til staten.