– Tenk sikkerhet når du pakker bilen

Visste du at et løst nettbrett vil ha en kraft på 24 kg ved en bråstopp i 50 km/t? Økes farten til 70 km/t, vil kraften bli 36 kg, og ved 100 km/t er vi oppe i en kraft på hele 96 kg.

-Tenk på sikkerheten når du pakker bilen til juleferien, oppfordrer Statens vegvesen.   Foto: Scanpix

Aktuelt i nord

– Løse gjenstander i bilen, enten det er nettbrett eller en hyggelig julegave, kan ta liv i en kollisjon, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Guro Ranes i ei pressemelding. Tenk derfor sikkerhet når du skal pakke bilen i forbindelse med årets juleferie.


Usikret last dreper


Fullastede biler er et vanlig syn i juletrafikken. Gaver, bagasje, skiutstyr og annet er med når folk skal besøke familie eller tilbringe noen dager på hytta.

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak slynges fremover. Dette utgjør en stor fare for fører og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil fører til at skadeomfanget blir større i mange ulykker, sier Ranes.

– All last må sikres forsvarlig før du starter kjøringen. Vi vil ha alle trygt fram og tilbake i jula, er budskapet fra Guro Ranes.


Nyttig tips: Last bilen riktig

  • Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet. Bør sikres med stropper eller bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet
  • Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
  • Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
  • Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir.

Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).