Skuffelse i Widerøe – vurderer rutekutt

Flyselskapet Widerøe er misfornøyd med regjeringens foreslåtte reduksjon i flypassasjeravgiften og varsler rutekutt.

Widerøe er misfornøyd med regjeringens foreslåtte reduksjon i flypassasjeravgiften og varsler rutekutt.  Foto: Arkivfoto

Aktuelt i nord

Kuttene omfatter både redusert antall avganger og ruter som kan bli helt kuttet ut.

– Widerøe har lest statsbudsjettet og må konstatere at til tross for at flypassasjeravgiften differensieres noe, er dette langt fra tilstrekkelig til å sikre de nødvendige rammebetingelser for en videre utvikling av det kommersielle kortbanenettet i Distrikts-Norge, opplyser Widerøe i en pressemelding.

– Vi vil nå gå igjennom vårt tilbud og vurdere hvilke ruter som må reduseres samt hvilke destinasjoner som vil kuttes fra Widerøe-kartet. Widerøe vil komme tilbake til dette så snart dette er klart. Dette vil sannsynligvis ta noen uker, opplyser selskapet.

Kommunikasjonsdirektør Silje Brandvoll sier til Nettavisen at det er de minste rutene med lavt trafikkgrunnlag som vil bli berørt av kuttene.

– Dårlig nytt

Den omstridte avgiften ble vedtatt av Stortinget i desember 2015 og innført fra 1. juni 2016. Den opprinnelige avgiften er økt fra 80 til 83 kroner pluss moms for hver reise. I forslaget til statsbudsjett for 2019 går regjeringen inn for å redusere avgiften på reiser i Norge og Europa til 75 kroner, mens den foreslås økt på reiser utenfor Europa til 200 kroner.

I Norwegian ser man positivt på den lille reduksjonen i avgiften på reiser i Europa, men liker dårlig avgiftshoppet for langdistanserutene.

– Avgiftsøkningen på interkontinentale flygninger er dårlig nytt for norsk turistnæring fordi høyere flypriser gjør at for eksempel færre amerikanere velger å reise til Norge på ferie. De siste årene har andelen amerikanske reisende til Norge økt kraftig og bidratt til høyere verdiskaping i norsk reiseliv, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Vil snakke med Widerøe

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har vært kritisk til flypassasjeravgiften fra første sekund, og sier til NTB at han har fryktet konsekvensene.

– Kortbanenettet er jernbanenettet i Nord-Norge og på Vestlandet. Det er flytilbudet som store deler av Norge er helt avhengig av. Vi må sette oss ned med Widerøe og diskutere hva vi kan gjøre, for det er så ekstremt viktig at vi opprettholder kortbanenettet på best mulig måte, sier Vedum.

– Regjeringen har prøvd å rette litt på den feilen de har skapt, men dette blir for marginalt. Regjeringen synes å være helt blinde for konsekvensene av denne avgiften, sier Vedum.

– Mønster fra regjeringen

Senterpartiet har tidligere foreslått å fjerne avgiften for fly under 20 tonn – noe også Frp i nord har ment. Likevel får regjeringens avgiftspolitikk gang på gang negative konsekvenser for distriktene, mener Sp-lederen.

– Dette har vært et mønster fra regjeringens side. Jeg tror nok det handler litt om at Siv Jensen, Erna Solberg og Trine Skei Grande har hatt et Oslo-Bergen-Trondheim-fokus. Det er kjempeviktig at vi har disse rutene, men på de mindre flyplassene er rutene helt marginale og her skal det bare små endringer til for at de må legges ned, sier Sp-lederen.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Aktuelt i nord