Fersk undersøkelse om Nord-Norgebanen:

Kan kjøre tog mellom Bodø og Tromsø på 3,5 timer

I en fersk rapport om Nord-Norgebanen har Jernbanedirektoratet beregnet reisetida mellom Nord-Norges to største byer til 3,5 timer.

Illustrasjonsbilde Nordlandsbanen.  Foto: Lise Åserud NTB/Scanpix

Aktuelt i nord

Ifølge en analyse fra Jernbanedirektoratet kan en utbygging føre til langt kortere reisetid mellom de to nordnorske byene, som i dag tar åtte og en halv time med bil.

I en undersøkelse InFact har gjort i Nordland, svarer 69,5 prosent at de er positive til Nord-Norgebanen. 1027 personer har deltatt i undersøkelsen, som ble gjennomført 15. august på oppdrag fra NRK og Amedia.

Bare 15,6 prosent er negative til å forlenge Nord-Norgebanen, mens 14,9 prosent svarer 'vet ikke' på spørsmålet om Norge bør ta seg råd til bygge en ny jernbane fra Fauske til Tromsø med sidespor til Harstad.

En utredning som Jernbanedirektoratet har gjort, viser at en jernbane mellom Fauske, via Narvik og til Tromsø, kan komme til å koste 130 milliarder kroner. Samfunnsøkonomisk vil den ikke bli lønnsom.

Transportforsker Gisle Solvoll ved Nord universitet synes ikke det er så rart at folk i nord svarer ja når de blir spurt om de ønsker Nord-Norgebanen velkommen.

– Hvem vil ikke svart ja til en gave til mer enn 100 milliarder kroner. Og hvis Nord-Norgebanen noen gang kommer snakker vi veldig langt fram i tid. Det er ikke jeg som skal reise med dette toget, men mine barn og barnebarn, sier han i følge NRK.

Utforsk tema:

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Aktuelt i nord