-Gammelbrygga må bli kystkultursenter

En ihuga forkjemper av kystkultur mener Gammelbrygga er et perfekt midtpunkt for ei kystkulturhavn i Harstad.
Aktuelt i nord

Ole Magnus Ellefsen har i mange tiår stått i bresjen for Grovfjordbygdas satsing på kystkultur. Han har ledet Astafjord kystlag i mange år, og har en imponerende merittliste til navnet sitt: Prosjektet med skandferkutteren "Folkvang" er ett. Huset i Havet er et annet. Han er også medansvarlig for at skolen i Grovfjord har tatt inn kystbruk, fiske og kystkultur som en stor del av pensum.

Utrolig godt utgangspunkt

- Gammelbrygga er et perfekt midtpunkt i ei kulturhavn i Harstad. Jeg vil gjerne utfordre alle gode krefter i Harstad om å samle seg for en bevaring. Brygga kan bli et fantastisk kystkultursenter midt i et livs levende havnemiljø. Potensialet er utrolig, langt større enn hva vi kan forvente i for eksempel Grovfjord og Gratangen. Senteret kan bli tilhold for det nystarta kystlaget, museum, kafe, konsertlokale og utstillingslokale. Det kan også være med å synliggjøre industrimuseet i Samasjøen, og ikke minst kan det bli et ankringspunkt for "Anna Rogde"-miljøet. Jeg utfordrer Anna-miljøet spesielt, sier Ellefsen.

De siste ukene har han vært konsulent for oppstarten av Harstad Kystlag. Nå mener han det er på tide Harstad gjør sitt krafttak inne kystkulturen, og lager et variert miljø av indrehavna, på samme måte som Bodø og en rekke andre byer med stort hell har gjort det.

Bodø og Køben

- Bodø har klart å bygge et supert miljø rundt skandferkutteren "Faxsen", og flere andre kulturelt viktige båter har fått plass innerst i havna. Mange byer har i gang tilsvarende prosjekter nå. Nyhavn i København kjenner alle til. Harstad må naturligvis finne sin egen form og innhold, men et prosjekt i samme tankebaner med plass til Anna og andre kulturbåter ville øyeblikkelig blitt et nasjonalt trekkplaster. Det er jeg sikker på.

Hver sommer er Ellefsen i Harstad med kommunestoltheten "Folkvang" for å vise seg fram og ta folk med på turer. Han mener Harstad er nødt til å ta tak i forholdene i indrehavna. Når en molo er på plass vil Harstad kunne skryte av å ha Nord-Norges beste havneforhold - uansett værtype.

Men det viktigste nå mener han er å få satt i gang et bredt tanke- og prosjektarbeid for å se på Harstad indre havn som kulturhavn.

- Jeg siterer gjerne Tor Bjarne Bore som skrev en kronikk i Harstad Tidende for kort tid sia: "Kultur er ikke en utgift, det er en verdi som skaper utvikling, utdannelse og til slutt arbeidsplasser".VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Aktuelt i nord