– Rennesanse for Vikingtida

Som en mysteriøs og sagnomsust vikingkvinne står hun på berget med et uutgrunnelig blikk, mens storhavet slår i bakgrunnen. Syersken Kim Holte ønsker å videreformidle både håndverkstradisjoner og historie, når hun nå har etablert Wyrd Vikingdesign.
Andøy

Fra nyttår etablerte Kim Holte (25) sin egen bedrift som syerske på Andenes.

– Wyrd Vikingdesign tar imot tradisjonelle sy- og reparasjosoppdrag, i tillegg til at jeg skal produsere vikingklær som suvenir og festdrakt, sier Kim Holte.

Sybedriften er fremdeles i oppstartsfasen, men hun har et par oppdrag som er på designstadiet.

– Jeg ønsker å videreformidle håndverkstradisjon og historie, alliere meg med den lokale turistnæringa, og produsere klær og tilbehør inspirert av kulturarven i Håløygen (Hålogaland). Da blir det et spesielt fokus på Skjoldehamndrakta som er veldig lokal, og samtidig fra samme øya som meg, smiler hun, og minner om det eksepsjonelle med det funnet fordi det er en hel drakt. Stoff som har ligget i jorda i 1000 år holder seg vanligvis ikke så godt, og det er ofte snakk om finne en liten stoffbit.

Liker godt håndverk

Hun liker godt håndverk, og vikingtida gir både håndverk og historie på samme tid. Hun har alltid hatt interesse for norrøn mytologi, og for 10 år siden begynte hun å sy historiske kostymer. For tre år siden traff hun på et vikinglag i Tromsø, og fikk dratt interessen et steg lenger opp.

– Laget er sammensatt av noen av de mest fantastiske mennesker jeg kjenner. Hver sommer drar vi på ulike marked. Vi camper ute med vikingutstyr, slik de levde for tusen år siden. Det er et fantastisk lag å være med i. Vi sitter oppe til langt på natt rundt et bål. Det fine nå er at vikingtida har en renessanse, innafor arkeologi og populærkultur. Det er i tida, og det er veldig fint å leve akkurat nå, når man er interessert i det fra før av, sier Holte, som trives med de mange fornminner i Andøy.

Jernaldertunet og Langhuset

Hun ser til Lofoten, og det de der har fått til innafor turisme, og håper det går an å gjøre mer ut av steder som Jernaldertunet på Åse, og Langhuset på Bø. Hun opptatt av et samarbeid med folk om å utvikle vikingtida i Andøy. Hennes neste representasjon som markedsviking blir på Marmelkrokens ildskulpturfestival. 

 Hun har også stilt i full vikingdrakt en gang tidligere i Andøy, da vikingskipet Lofotr la til kai på Dverberg med avlshingsten Hammeren fra Borg i pinsa for to år siden.

Holte gir Etablererkurset til Fabrikken næringshage på Sortland og næringssjef Bjørnar Sellevold æren for at hun valgte å etablere seg på Andenes etter en ferietur i sommer.

– Jeg bodde her mine første leveår, har slekt på øya, Da jeg leste om etablererkurset i avisen fikk jeg lyst til å søke, og Sellevold kom på hver eneste samling og backet oss opp, skryter Holte.

– Klar til vikingsamling

Med Holte i full vikingmundur kjører vi ut til et passende sted med hav og fjell for å ta bilder. Birkakåpen hun har på er inspirert av et funn fra Sverige, og under har hun en to år gammel selekjole og en serk som er arbeidsantrekket hennes.

– Jeg holder på å sy på gildeantrekket. Det skal være klart til vikingsamling i februar. Da jeg var i Lofoten i sommer var det litt kjipt å ikke kunne kle seg om fra arbeids- til gildeantrekk som de andre gjorde, påpeker hun.

Bruker naturmaterialer

Hun bruker naturmaterialene ull, lin og silke i tråd med det vikingene hadde tilgang til. Skålspenner brukes til å feste selekjolen, og så ender man opp med å kjøpe glitter.

– Her er det blant annet en perle- og metallperson som henger imellom, og som er en reproduksjon av en Tors hammer som ble funnet i Danmark. Det brukes ulike ornamenter med glass, metall og rav. Det er klær og ikke kostyme. Vi kler oss ikke ut, vi kler på oss. Mange har byttet ut bunaden med vikingdrakt. I Tromsø brukte vi alle å gå i borgertog. i ei klynge med masse sverd og våpen. Vi prøver å rekreere slik vi tror at et marked i vikingtida hadde vært. Vi lager mat slik vi gjorde, og sitter og prater, har det gøy og selger ting. Det viktigste er å formidle historie, sier hun. 

Jeg var allerede syerske, og har min fagutdannelse fra Sandefjord, Vikingklær-søm er ganske enkelt. Jeg har laget noe som heter primærsnitt med rektangel og trekanter. Det er sydd inn en kile for å skape form i kjolene Kan man sy en rett søm, kan man sy nesten hva det skal være., sier Holte

Holte kan langt mer enn å sy flotte vikingdrakter, og viser gjerne fram noe av det hun laget.

Hobbit og drager

I forbindelse med Hobbitfilmene sydde hun seg en dvergdamehabitt. Kjolen er laget av lær og pyntepels, og så har hun brynsjet selv.

Så viser hun fra dragekjolen sin som var «showpiece» i fjor, i forbindelse med en visning hun hadde på sømlinja i Oslo.

– Jeg laget en kjole som var inspirert av et reptil. Vi snakker om Smaug fra Hobbiten – en drage som hadde sovet på gull og edle juveler i mange år. Detaljene med perler er tidkrevende og kalles «drag and scale»-vaffelsøm, forklarer hun.

Hun viser også fram julekjolen sin fra i fjor av tyll med masse «greier» i skjørtet.

– Her har jeg hermet etter en polsk designer, avslutter hun, som liker å lage masse forskjellig, men som de siste årene har fått en forkjærlighet for vikingtida.