I 2007 var det et lemenår, og det var påvist 14 tilfeller med folk som fikk harepest forårsaket av drikkevannet på Hinnøysida i Andøy.

I tillegg var det langt flere tilfeller totalt på hele Hinnøya.

– Alle som ble smittet av harepest fikk det fra vannkildene sine som var gamle og usikrede brønner. Harepestbakterien ble påvist ved å ta prøver av drikkevannet, forklarer fastlege Yngvar Vestjord ved Risøyhamn legekontor.

Frykter ny epidemi

Nå frykter han en ny harepestepedemi sett i lys av økende

forekomst av lemen og mus i naturen.

– Mye tyder på at det kan bli et nytt lemenår, og da er det bare å frykte at faren for å få harepest blir verre og verre, og kommer til å vare til langt utover høsten. Det er nå fremover at mus og lemen virkelig begynner å formere seg. Folk må ta forholdsregler i forhold til vannforsyningen sin, og det er de som har brønner som er i faresonen, påpeker han.

Fått harepest

Det er allerede en person i en familie fra Fornes som har blitt smittet av harepest, og i tillegg er det mistanke om to tilfeller til i samme bygd.

– Da er det desto viktigere at alle som har brønner tar de rette forholdsregler. Alle som kjøpte vannrenseanlegg til bruk i private husstander i 2007 anbefales å sjekke at UV-belysningen og kullfiltrene er av nyere dato. Disse skal skiftes ed et-to års mellomrom. De som ikke har renseanlegg på sine vannforsyninger, bør begynne å koke vannet med en gang, sier Vestjord.

Kontakt Andøy kommune

Han anbefaler folk som ønsker å skaffe seg renseanlegg å kontakte avdelingsingeniør Tom Schaug i Andøy kommune, dersom de trenger råd med tanke på rensing og sikring av brønner.

– Mattilsynet er informert om situasjonen, og vil samarbeide med teknisk etat og smittevernlegen om rensing og sikring av brønner, samt eventuelt ta vannprøver fra brønnene.

Mest private brønner

Vestjord opplyser at de fleste i Lovika har sitt eget vannverk med renseanlegg. Deler av Strandland er tilknyttet det kommunale renseanlegget i Risøyhamn.

De resterende husstander på Hinnøysida helt til Sortlandsgrensa har private brønner.

Vestjord opplyser at han har fått smittevernlege Anders Svensson til å kartlegge om det er flere tilfeller av harepest i Vesterålen.

Avstå fra drikke i naturen

– Folk som er ute på tur bør avstå fra å drikke vann direkte fra naturen. Det bør kokes først. Likeledes folk som har hytter som har stått tomme over vinteren, og som har hatt besøk av mus og lemen, skal være oppmerksom på at bakterien kan leve i støvet og smitte via inhalasjon, påpeker Vestjord.

Han sier at det er viktig å vaske slike hytter, i stedet for feie opp muselort og støv.

– Bruk gjerne en god støvmaske ved første gangs vask av slike hytter/fritidsboliger, sier Vestjord.

Les også: Ikke drikk vann ute i naturen på Hinnøysida

Helt til slutt presiserer han det viktig å nevne at harepestfaren og anbefalte råd ikke bare gjelder bare for befolkningen i Andøy på Hinnøya, men for befolkningen i samtlige kommuner på Hinnøya, enten de har gamle usikrede brønner, mangler renseanlegg, eller skal på tur i naturen/ besøke hytter.