Teaterforestilling gikk for fulle hus i Los Angeles. Snart kommer den til Andøy

Ønsker å la dagens unge møte krigshistorien.

Bruce Solheim, Marit Strand Nordheim og Neil H. Weis rett etter ankomst til Andøy og Åse sent søndags kveld. Bildet er tatt i huset som stykket «Åpenbaringen» henter sin handling i fra. 

Andøy

«Åpenbaringen» er skrevet av Bruce Solheim. Teaterstykket forteller historien om hvordan et søskenpar finner to svært ulike veier gjennom okkupasjon og krisetid under 2. verdenskrig på Åse i Andøy. Stykket ble første gang satt opp i Los Angeles i fjor høst, der det gikk for fulle hus.

Nå arbeides det for at stykket etter hvert blir satt opp på Åse. 

– Vi ønsker å invitere 15 unge amerikanske skuespillere hit for å vise oss deres tolkning av en viktig del av vår historie, sier Marit Strand Nordheim i en pressemelding.

Hun har sammen med Svein Spjelkavik tatt initiativet til å få forestillinga «hjem» til Andøy.

Planlegger oppsetninga

Denne uken er forfatter og instruktør Neil H. Weis på besøk i Andøy for å planlegge opsetningen sv stykket, som skal settes opp til høsten. Sammen med Åse montessoriskole, Andøy Historielag, Teaterklubb’81 og Åse IL arrangerer de informasjonsmøte førstkommende torsdag. Å besøke potensielle sponsorer inngår også i planen. Intensjonen er at stykket kan vises på bygdas grendehus kommende høst.

– I 2015 feiret vi at det er 70 år siden frigjøringen fra nazityskland. Den gang lød slagordet "Aldri mer". Det er lettere når man står på utsiden å ta klare standpunkt til hva man selv ville gjort. Teaterstykket viser at det kanskje ikke er så lett å ta det riktige valget når alle hverdagens utfordringer også påvirker deg, sier Marit Strand Nordheim.

Viktig historie

Hun mener at historien er viktig å fortelle, blant annet fordi man ikke må glemme hva som skjedde under andre verdenskrig.

– Like viktig er den da vi stadig blir utfordret på å ta stilling til vanskelige spørsmål på grunn av krig og urolige forforhold i verden. Teaterstykket er også interessant da det er skrevet og blir spilt av amerikanere og dermed farges historien av hvordan de ser på oss nordmenn med et blikk utenfra, sier Norheim.

Viktig synes også Bruce Solheim at stykket er, inkludert på det personlige plan.

– Huset som fungerer som er et sentrum i stykket er mitt familiehjem som fortsatt står på Åse den dag i dag. Jeg vokste opp med historiene mine foreldre fortalte om tyskernes okkupasjon, og det er disse hendelsene Åpenbaringen / Epiphany springer ut fra. Mitt mål er å bringe stykket og dets virkningsfulle drama hjem til Andøya der historien oppsto, sier Bruce Solheim.