Regissør og manusforfatter fra Sortland

Tirsdag begynner Torfinn å spille inn "Oskars Amerika"

Regissør og manusforfatter Torfinn Iversen starter tirsdag innspillingen av sin første spillefilm «Oskars Amerika».
Andøy

Helt siden han som åtteåring vant en pris i Vesterålens egen filmfest, Laterna Magica, for tegneseriemanuset sitt, har Torfinn Iversen fra Sortland vært filmens mann. Nå går startskuddet for innspillingen av hans første langfilm og i juni kommer han til Andøy for å lage «Oskars Amerika».

Befarer Andøya

Det er ikke så lett å forestille seg hvilket apparat som settes i sving når man skal lage en spillefilm, men vi får et lite inntrykk da vi besøkte Kvalnesbrygga for en drøy uke siden. Rundt lunsjbordet går samtalen på mange ulike norske dialekter og svensk.

– Svenske Bob film er co-produsent på filmen sammen med Original Film som produserer den, så det kommer til å være med en god del svensker med i produksjonen, sier Iversen. Når filmingen starter på Andøya i juni vil det være om lag 30 personer i sving. Nå er en tredjedel av dem her for å se på de ulike innspillingsstedene.

– Vi har en teknisk befaring av de stedene vi skal filme og finne de siste innspillingsstedene. På Andøya er det slik at uansett hvor vi snur oss, så finner vi et nytt sted. Det er nesten slik at vi tilpasser manus etter de stedene vi finner, sier Iversen.

– Rått og brutalt

Regissøren roper filmens fotograf Odd Reinhardt Nicolaysen bort til bordet der intervjuet pågår.

– Hva tenkte du da jeg tok deg med hit for to år siden for å se på forholdene, spør Iversen.

– Fantastisk natur, store fjell og åpent hav. Det er et rått og brutalt landskap som det blir gøy å fotografere i. Det ligger mye dramatikk i landskapet, sier Nicolaysen, som har flere spillefilmer og en rekke tv-serier på CV-en.

– Og for et par uker siden vant han Gullruten for «Beste foto tv-drama» for NRK-serien «Kampen for tilværelsen», sier Iversen.

– Når denne filmen kommer på kino, så tror jeg mange vil få øynene opp for landskapet her og Andøya. Det kan tiltrekke seg både flere turister, men også andre som vil lage film her i fremtiden. Man har sett mange eksempler på at filmer har skapt positiv effekt for de stedene de er spilt inn, sier Iversen.

På toppen av Ramnan

For Iversen selv var det en tur til toppen av Ramnan i 2011 som var starten på filmprosjektet.

– Jeg så utover storhavet og da kom egentlig hele historien til meg i hodet. Det å ro til Amerika og lengte etter noe som er på den andre siden av havet, sier han. Filmen blir en barne- og oppvekstfilm basert på en personlig historie om 10-åringen Oskar og hans søken etter moren sin, som har reist fra ham. Filmen handler om hvordan et uvanlig vennskap med den psykisk utviklingshemmede Levi (42) beriker livet til Oskar når han har det vanskelig. og hvordan de sammen planlegget sitt livs reise for å finne sin egen vei.

– Jeg ble veldig fascinert av historien til Torfinn, som gir en følelse av å reise litt i tid, til gamle verdier. Filmen er på en måte tidløs, for selv om handlingen foregår i nåtid så kunne det like gjerne vært for 10 eller 25 år siden, sier Nikolaysen. «Oskars Amerika» blir en unik film i det norske filmuniverset.

– Når den kommer ut, så blir det den første originalskrevne barnefilmen som produseres i Norge på syv år. Alle filmer i den sjangeren de siste årene er basert på barnebøker, sier Iversen.

Finansiering

Etter fjellturen på Andenes er det blitt mange ulike manusutkast og fire år med hard jobbing for å finansiere innspillingen.

– Den delen av en film er en tålmodighetsprøve. Men det løsnet da vi i 2014 ble tildelt hovedprisen på 20.000 euro etter å ha presentert manuset under Cinekid barnefestival i Amsterdam. Den prisen mener vi bekrefter at filmen har et internasjonalt potensial, sier Iversen. Totalbudsjettet er på 15,8 millioner kroner, og fortsatt jobbes det med å skaffe mer penger. Blant annet har de søkt Andøy kommune om 300.000 kroner i tilskudd.

– Vi prøver nå å skaffe den siste biten for å kunne gjøre alle de tingene vi vil med filmen. Vi mangler nå 300.000 kroner ut fra det budsjettet som foreligger. Alle monner drar, og støtte fra kommunen kan bety at vi for eksempel får en dag ekstra å filme på, noe som vil bety mye for sluttresultatet, sier Iversen. I søknaden blir det anslått at filmteamet under innspillingen vil kjøpe varer og tjenester i Andøy for 1. million kroner.

Hest i robåt

Før filmingen tar til på Andøya, så skal de filme ti dager på FilmCamp i Målselv. 24. mai skytes de første scenene der.

– I Målselv skal vi blant annet filme noen skogsscener, en bygdekino og Levis hus. Han bor sammen med hesten sin ute i skogen og vi har blant annet en scene der huset hans brenner ned på grunn av at de lager popkorn til hestens som har bursdag, sier Iversen. Når de kommer til Andøy skal et hus i Breivika være hovedlocation.

– Vi skal også filme i Andenes sentrum, i dyrebutikken, ved fyret og på Bleik. Vi skal også ha en scene der vi kjører motorsykkel med sidevogn opp på Ramnan og det skal filmes ved Ramsafeltet, sier Iversen. Han legger til at det selvfølgelig også blir med en strand.

– Det er mulig det blir på stranda ved campingen på Bleik, for den er litt skjermet for været. Vi skal faktisk ut å ro en båt med en hest i, sier han.

Lokal godvilje

Iversen skryter at mottakelsen de har fått i Andøy. De har hatt Anne Mari Norheim som en lokal stringer i planleggingsfasen.

– I tillegg har vi fått mye hjelp fra Svein Spjelkavik og på rådhuset har de vært veldig behjelpelig. Her på Andøya er det alltid slik at når man spør noen om noe, så fikser de det eller så vet de hvem man kan spørre om hjelp. Det er godvilje lokalt og det betyr veldig mye for oss, sier Iversen. Målet er at filmen skal være klar til februar neste år.

– Vi håper å få den med i konkurranseprogrammet for barne- og ungdomsfilmer under filmfestivalen i Berlin. Det er veldig hard konkurranse, men det er det store håpet vårt, sier Iversen. Han har også store tanker for hvordan filmen kan vises for publikum i Andøy også, men vil ikke si noe mer om det før han vet om tankene er mulig å gjennomføre i praksis.

– Men det blir selvfølgelig filmvisning i Andøy, lover Iversen.

En drøm

At hans første langfilm nå blir en realitet og at det skjer hjemme i Vesterålen, er en drøm som går i oppfyllelse for Iversen.

– Det er en drøm jeg har hatt siden jeg begynte å lage film som 11-12-åring, sier Iversen. Han legger ikke skjul på at Vesterålens egen filmfest for barn og unge har vært en viktig faktor for at han nå er kommet dit.

– Jeg ble hekta. Laget filmer hver sommer for å sende inn til konkurransen på høsten. Det tente en gnist, for det å lage kortfilm og få vist de på stort lerret for et publikum, det var stort. Det er slett ikke sikkert jeg hadde drevet med film i dag hvis jeg ikke hadde hatt dette tilbudet da jeg vokste opp, sier Iversen.