LO kjemper for Andøya

LO, eller Landsorganisasjonen som er det fulle og hele navnet, er Norges største fagforening. Nå mener foreningen at det er viktig både for Forsvaret og sivilie aktiviteter at flystasjonen består.

Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken.  Foto: Pressefoto

Andøy

- Det er ingen hemmelighet at Andøya vil komme på toppen av prioriteringslista i vårt arbeid med langtidsplanen til Forsvaret, sier nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken til NRK.

Les også: Møtte massivt engasjement

Han mener det er mer hensiktsmessig å flytte den planlagte jagerflybasen fra Evenes og heller samle så vel kampfly og overvåkningsfly på Andenes. Han overbevist om at det blir atskillig både dyrere og dårligere å legge ned flystasjonen på Andøya.

Bekymret for rakettskytefelt

Den samme Solbakken er bekymret for at en eventuell nedleggelse ikke bare vil true 300 arbeidsplasser, men frykter at det vil gjøre det vanskelig for rakettskytefeltet å overleve.

- Det er også viktig for beredskap og redning for dem som oppholder seg til havet. Her er vi nødt til å se alt i sammenheng, sier han til NRK.

I forbindelse med lenkemarkeringen forrige uke, der 2.500 andværinger dannet en 2,5 kilometer lang lenke i forbindelse med at Forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide var på besøk.

Les også: Skjønner protestene på Andøya

- Forsvaret legges ned av strategiske hensyn. En rekke forhold er vurdert, hvor støy er en av dem Det er helt nødvendig å forholde seg til de forskrifter og regler som gjelder rundt dette for å kunne legge realistiske planer, uttalte hun til VOL.

Er skråsikker

Den endelige avgjørelsen om den videre skjebnen til Andøya flystasjon blir tatt i september i år. Andøy-ordfører, Jonni Solvsik, er overbevist om at saken ikke går gjennom i Stortinget.

-Jeg føler meg skråsikker på at Stortinget aldri vil stemme for å legge ned flystasjonen, sier han til NRK.

Les også: - Ikke sikkert at Solvik drar til Oslo