Har overtatt båten bestefaren bygde

Fra cruisebåt til hyseline

Han har vært kaptein på en av verdens største cruisebåter. Til høsten skal han ro med hyseline fra Nordmela
Andøy

På mange måter er ringen sluttet for Rune E. Myre fra Nøss. I 1985 begynte han å ro fiske på Nordmela med båter som «Melafisk», «Alvestad› og «Yati». Nå har han flyttet tilbake til Nøss og har kjøpt fiskebåten «Soltind›, en båt bestefaren var med å bygge.

Familieklenodium

– Jeg har lenge ønsket å kjøpe en fiskebåt, og har sett på mange båter. Da Magnar Haraldsvik ville selge «Soltind» var det en grei båt å kjøpe, og så er det et familieklenodium, sier Myre.

Det var nemlig bestefaren Ole Johansen og brorens hans Jentoft Johansen som bygde båten i 1963. Båten var ny, men de tok med seg motoren fra gamle «Soltind».

– Jeg husker båten fra da jeg var liten, for jeg pleide å være med når de gikk med båten til verft om sommeren, sier Myre.

Båten var i familien i mange år, før den fikk andre eiere. I mars 2015 kjøpte Haraldsvik båten tilbake til Nordmela fra en eier på Senja. Da var båten tilbake i familien igjen, ettersom Haraldsvik er barnebarn av Jentoft Johansen.

– Jeg rodde sammen med Magnar i vinter og vi fisket torskekvota. Deretter overtok jeg båten, sier Myre.

Blåkveite

Planene fremover er klar.

– Om kvelden 24. juli er det ut for starte blåkveitefiske 25. juli. Og så blir det hyseline utover høsten. Det har også kona lyst til å være med på. Jeg håper at forholdene bedrer seg, for akkurat nå får ikke båtene på Nordmela hyse, sier Myre.

Han regner med å ha med seg en til om bord på fiske.

– Jeg håper at broren min blir med. Hvis ikke må jeg få tak i noen andre, sier han.

Fikset lugaren

«Soltind» ble bygget i 1963. Den ble ombygd på 1970-tallet og ombygd igjen i 2007. Da ble båten utstyrt med tverrhekk. I 2011 fikk båten ny motor.

– Nå har jeg vært med båten oppe i Øksfjord i Finnmark. En jeg har vært til sjøs med driver verksted der, og de har fikset lugaren, toalett og dusj om bord. Nå er det mulig å overnatte om bord i båten, sier Myre.

Til sjøs

Han begynte som nevnt som fisker på Nordmela i 1985. Året etter tok han kystskipperkurs i Skarsteindalen, sammen med en rekke andre fiskere som i dag er kjente fiskeskippere i Andøy. En av dem er Petter Pettersen fra Bleik.

Myre fortsatte utdannelsen i Tromsø, og så ble det innenriksfart.

– Fra 1992 jobbet jeg om bord i fraktbåter og ferger langs kysten, blant annet for OVDS. I 1998 ble det utenriksfart, sier Myre.

Han har seilt over hele verden.

– Jeg har seilt i Middelhavet, i Sør-Amerika, vært rundt Kapp Horn i orkan og seilt 11 sesonger på cruisebåt i Alaska. Naturen der er ikke så ulik Norge, sier han.

«Norwegian Getaway»

I 2014 ble cruisebåten «Norwegian Getaway» overlevert til Norwegian Cruise Line fra Meyer Werft. Da hadde Myre vært i Tyskland i syv måneder i forbindelse med byggingen.

Ifølge Wikipedia var «Norwegian Getaway» verdens niende største cruisebåt da den ble bygget, med plass til 4.000 passasjerer og et mannskap på 1.640. Her ble fiskeren fra Nøss kaptein.

Flytende by

– Det er jo en flytende by, med absolutt alt om bord. Da vi kom til New York fungerte båten som hotell for Super Bowl-finalen. Dåpen skjedde i Miami, sier Myre.

Den kjente amerikanske kokken Geoffrey Zakarian driver restauranter om bord, og Myre har møtt mange kjendiser som en del av jobben.

– Da vi kom til New York fikk jeg ringe med bjella på NASDAQ-børsen, sier Myre.

– Dagen etter var det John Fredriksen som ringe med bjella, legger han til.

Nøss

For tre år siden kjøpte han hus på Nøss, der også foreldrene bor.

– Jeg har gått på skole her, og selv om jeg har bodd både i Arendal, i USA og i Canada, så har jeg aldri meldt flytting herfra, sier Myre.

Nå har han tatt med seg kona Ana Maria og flyttet hjem.

– Vi traff hverandre om bord på en av båtene jeg har vært på. Og selv om vi hadde det flott om bord, så ble vi lei reisingen og mangelen på familieliv. Jeg har vært ute i 18 år, Ana Maria i syv år. Nå var det greit å komme hit, sier han.