– Det blir flere eksklusive premièrevisninger i Vesterålen

Sist uke var innspillingen av «Oskars Amerika» ferdig, og skuespillere og teamet bak kamera har forlatt Andøy. – Både folkene og naturen i Andøy leverte helt topp, sier filmens produsent Mona Steffensen i Original Film.

PRODUSENT Mona Steffensen fra Original Film. Her på gården i Breivika der deler av handlingen i Oskars Amerika utspiller seg.  Foto: Tony Gulla Sivertsen

Andøy

Når vi møter henne tirsdag ettermiddag, er det siste innspurt i utryddingen fra lokalene de har leid i det gamle Nordlandsbank-bygget i sentrum av Andenes.

– Ja, nå er vi ferdig og har fått filmet alt vi skal ha, sier hun i det snart tomme lokalet.

Premiere på nyåret

Steffensen forteller at de allerede har begynt å råklippe opptakene, og resultatet ser veldig fint ut.

– Nå fortsetter etterarbeidet med klipping, filmmusikk og etterarbeid på lyd og bilde. Det første vi fokuserer på er selve klippen og det håper vi å være ferdig med i løpet av oktober, sier hun. Steffensen sier at prosessen med etterarbeidet nesten blir som å lage filmen på nytt.

LES OGSÅ: Barnefilm fra Andøy sikter på Berlin

– Håpet vårt er at den skal være ferdig i februar og slippes på kino like etterpå, sier hun.

– Blir det premièrevisning i Andøy?

– Hvor den første visningen av filmen blir vet vi ikke, men det er vanlig å ha eksklusive premièrevisninger der hvor skuespillerne kommer fra og der man har filmet, så det kommer det til å bli her i Andøy, på Stokmarknes og kanskje på Sortland, sier Steffensen.

Oskar spilles av 12-åringen Odin Eikre fra Stokmarknes, mens filmens regissør og manusforfatter Torfinn Iversen kommer fra Sortland.

– Mye vind

Steffensen sier at det å spille inn film utendørs i Andøy, kan by på utfordringer.

– Vi viste at Andøya har mye vind, men det ble litt mye vær enkelte dager, sier hun. Blant stedene i Andøy du vil kunne se i filmen, er gården i Breivika, garasjeanlegget på Ramsa, stranda i Bak-merket, veien mellom Dverberg og Skogvoll, Bleik og toppen av Ramnan.

LES OGSÅ: Gullrute-vinner bak kamera på Oskars Amerika

– Vi har filmet litt rundt på hele Andøya egentlig og har blant annet hatt med oss både en hest og en motorsykkel ut i en liten båt, sier Steffensen.

– Veldig god hjelp

Produsenten skryter av alle i lokalbefolkningen som har hjulpet dem underveis i innspillingen.

– Vi har fått veldig god hjelp fra mange og naturmessig har Andøya levert helt fantastisk. Jeg tror hele staben er storfornøyd og det har vært en stor opplevelse å være her. Vi kommer til å levere en film som er unik, både når det gjelder historien og naturmessig. Torfinn skrev jo dette manuset med utgangspunkt i naturen her på Andøya, sier Steffensen.

Anbefaler Andøy-naturen

– Vil du anbefale andre å komme til Andøy for å lage spillefilm?

– Naturmessig vil jeg anbefale andre å komme hit for å lage film, men man bør være tidlig ute å planlegge det logistikkmessige. Våre største utfordringer har vært i forhold til å skaffe nok overnattingsplasser, bespisning og at det blir dyrt hvis man må ha mange flyreiser fram og tilbake under innspillingen, sier Steffensen. De løste utfordringene med å etablere et «hovedkvarter» for bespisning på Skarstein grendehus og innlosjere hele det tekniske teamet på Kvalnesbrygga.

LES OGSÅ: Marcus (12) fra Åse blir filmskuespiller

– Det ble en del kjøring fram og tilbake, men folk var fornøyd så da har det fungert, sier Steffensen, som anbefaler folk i Andøy til å følge prosessen med ferdigstillingen av filmen på sosiale medier.

– Vi er til stede både på Facebook og Instagram, så der vil vi oppdatere underveis i prosessen, sier hun.